Allmännyttiga MKB köper ”kinesiska muren”
Den skandalomsusade bostadsrättsföreningen Taxeringsrevisorn 2 köps av Malmös kommunala bostadsbolag MKB. Lägenheterna som ligger i den så kallade kinesiska muren i Rosengård hotades att säljas på exekutiv auktion.
Malmös kommunala bostadsbolags bud på 80 miljoner kronor för bostadsrättsföreningen Taxeringsrevisorn 2 har accepterats av medlemmarna i föreningen och den utannonserade exekutiva auktionen ställs in. Beskedet om att ställa in auktionen kom i måndags kväll, efter att Handelsbanken återkallat sin förfrågan om försäljning hos Kronofogden.
På grund av föreningens stora skulder skulle föreningens 79 lägenheter, som ligger i den så kallade kinesiska muren i Rosengård i Malmö, annars säljas på exekutiv auktion av Kronofogden den 28 september.
Lägenhetsinnehavarna riskerade då att bli av med sina bostadsrätter, samtidigt som de skulle tvingas betala tillbaka sina bolån.
– Det är blandade känslor. Jag får inte ens ut 50 procent av det jag investerat själv. Samtidigt, ingen går med vinst men jag anser ändå att detta är en vinst för vi slipper gå med noll, säger lägenhetsinnehavaren Sibel Hasan till SVT Nyheter.
Bostäderna var tidigare allmännyttiga hyreslägenheter men ombildades till bostadsrätter 2008. Ombildningen sades då möjliggöra för de boende att bryta segregationen och göra bostadskarriär.
När SVT Nyheter besökte fastigheten i februari hade hissarna i niovåningshuset varit ur funktion i över ett år. Lägenheterna har även saknat värme och ventilation under långa perioder, vittnar boende om.
Under året har socialtjänsten gjort 109 orosanmälningar gällande barn boende i fastigheten då de utsätts för ”stora hälsorisker”, skriver Expressen.
Bostadsrättsföreningen Taxeringsrevisorn 2, som kallats för ”bostadsmaffian” av flera boende, har i många år låtit fastigheten förfalla och miljontals kronor har försvunnit spårlöst.
76 procent av rösterna i föreningen har kontrollerats av aktiebolaget Amun Capital Sweden med säte i Stockholm, visar en granskning av Sydsvenskan från 2019.
Amun Capital Swedens styrelseordförande är Jan Severa. Han har tidigare även varit ordförande och ägare av ett annat skandalbolag, Prime Livings, som polisanmälts för att ha använts sig av kriminella för att få en byggentreprenör att dra tillbaka sin stämning mot företaget.
Sapko Sinani, tidigare kommunpolitiker för Centerpartiet, var styrelseordförande för bostadsrättsföreningen 2013-2019. Under perioden har ingen skattedeklaration eller årsredovisning lämnats in. Hans egna företag hade även ansvar för fastighetsskötseln och ekonomin för bostäderna, skriver Sydsvenskan.
När Sydsvenskans granskning publicerades lämnade Sapko Sinani styrelsen och förlorade sina uppdrag i Centerpartiet. Men i en intervju med Expressen uppger boende att det fortfarande varit Sapko Sinani som bestämt i styrelsen även efter 2019. Han har även blivit polisanmäld flera gånger för hot och våld mot de boende, skriver Sydsvenskan.
Sapko Sinanis nuvarande företag Matka Ekonomisk förening har samma adress som bostadsrättsföreningen Taxeringsrevisorn 2.
Om MKB:s bud går igenom kommer pengarna att användas för att betala av föreningens skulder och därefter ska resterande delas mellan medlemmarna som kompensation för att bostadsrätterna blir till hyreslägenheter.