Ledarkrönika: Dags att ta snacket med dina grannar!
När utförsäljning, lyxrenoveringar och renovräkningar sätts i system krävs det kollektiv kamp för att rädda allmännyttan.
Har du någon gång funderat över vad din bostad faktiskt betyder för dig? För vissa är det en del av steget ut i vuxenvärlden, för några är det den trygga platsen i tillvaron när arbetsdagen är slut, och för en del är det den plats du kallat ditt hem under årtionden. I Sverige finns idag ungefär 1.300.000 hyresrätter. Över en fjärdedel av Sveriges befolkning bor i en bostad som de själva inte äger.
I augusti 2020 publicerades den av regeringen tillsatta ”Jämlikhetskommissionen”. Kommissionen har under ett par år undersökt hur det egentligen ser ut med jämlikheten här i Sverige. Det är en omfattande rapport som berör i stort sett alla aspekter av en människas liv. En del som lyfts fram i kommissionen är just bostadsfrågan.
Till exempel menar kommissionen att kopplingen mellan inkomstnivå och möjlighet till ett bra boende är tydlig: Människor med låga inkomster har svårt att komma in på bostadsmarknaden. I många fall blir illegala andra- och tredjehandskontrakt lösningen. I alltför många fall är det hemlöshet som väntar.
Kommissionen visar också, med hjälp av siffror från Hyresgästföreningen, att det i Sverige idag finns cirka 238.000 unga vuxna som ofrivilligt tvingas bo kvar hemma, då bristen på boende med en rimlig hyra är stor. Siffror från Hyresgästföreningen visar också att det råder bostadsbrist i 212 av landets 290 kommuner.
Under klassamarbetets glansdagar byggdes en miljon lägenheter på tio år. Allmännyttan uppstod. Det går nog inte riktigt att förstå vilken enorm förbättring det blev för arbetarklassen att kunna få tillgång till ett boende med rinnande vatten, elektricitet och mer än ett rum och kök till sig själv och sin familj. Hyran utgick från standarden.
Då som nu är bostaden en klassfråga. Idag är din hyresrätt en attraktiv möjlighet till vinst för både kommunala och privata bostadsbolag. Nu är skillnaden mellan dessa två typer av ägandeformer inte så stor längre. Kommunala bolag måste nämligen konkurrera på samma villkor som privata bostadsbolag. Det innebär att vinsten kommer i första hand, din möjlighet till ett bra boende i andra hand.
Här i Örebro har till exempel kommunen, med S, KD och C i spetsen, under hösten klubbat en budget som ger det kommunala bostadsbolaget i uppgift att sälja lägenheter med renoveringsbehov. Samma sak hände för tio år sedan. Idag ägs många av dessa lägenheter av Victoria Park. Ett riskkapitalbolag med affärsidéen att köpa upp slitna lägenheter, renovera dessa och sedan kunna höja hyrorna med upp mot 50 procent. Situationen är inte unik för Örebro. Allmännyttan hotas i hela Sverige.
Vad bör då göras åt situationen? Oavsett om det handlar om marknadshyror, lyxrenoveringar eller utförsäljning behövs det en organiserad kamp. Det kommer krävas att du snackar ihop dig med dina grannar, diskuterar frågorna och att ni bestämmer er för att agera. Exemplen på lyckad kamp för rätten till ett bra boende med rimlig hyra är många.
Låt oss få se fler sådana kamper under 2021!