De försvarar nedstängningshotad beroendemottagning för kvinnor
Under lördagen samlades ett femtiotal personer på Järntorget i Göteborg för att protestera mot beslutet att stänga en beroendemottagning för kvinnor. Beslutet riskerar att slå hårt mot kvinnor med missbruksproblematik.
Västra Götalandsregionen har i budgeten för 2022 föreslagit stora nedskärningar inom beroendevården. Nu hotas beroendemottagningen Olskroken Team Kvinnor i Göteborg av nedstängning.
Därför trotsade idag ett femtiotal personer regnet i Göteborg och samlades på Järntorget för att protestera mot förslaget.
– Det är väldigt viktigt att ha specifika kvinnomottagningar på grund av att många av kvinnorna som söker hjälp är utsatta för våld av män som också är missbrukare. Det är därför rentav farligt för kvinnor att vara på samma plats som de männen, säger Miriam, tidigare patient på beroendemottagningen, till Proletären.
Föreningen #utanskyddsnät som startades under metoovågen var en av initiativtagarna till manifestationen. De arbetar bland annat opinionsbildande för att försvara och stärka vården för kvinnor som lider av missbruk.
Cecilia Johansson var en av flera från föreningen som var på plats för protestera mot nedskärningshoten inom beroendevården.
– Missbruk bara ökar och kvinnor har ingenstans att ta vägen. Kvinnor är ofta redan mer våldsutsatta så vi behöver verkligen stärka vården istället för att stänga ner.
Varför är det viktigt att ha specifika mottagningar för kvinnor?
– Många av kvinnorna kommer från relationer med våldsamma män och därför behöver man ha specifika kvinnomottagningar, säger Cecilia Johansson till Proletären.
– Jag har själv varit missbrukare och varit på beroendemottagningar. Hade inte det funnits hade inte jag levt.
Beroendemottagningen Olskroken Team Kvinnor har specifik kompetens att möta kvinnor i utsatta livssituationer och erbjuder bland annat samtalsbehandling, stöd i nedtrappning och avgiftning, återfallsprevention, par- och familjesamtal samt psykiatrisk utredning och diagnostik.
Den 1 december väntas regionfullmäktige ta beslut och aktivisterna hoppas nu att genom mobiliseringen kunna stoppa nedläggningshotet.
– I många fall är det traumatiserade och våldsutsatta kvinnor som när de söker hjälp får hjälp och behandling tillsammans med sina förövare. Därför behövs Olskroken Team Kvinnor för att kvinnorna ska känna sig trygga, säger Linda Johansson, även hon från föreningen #utanskyddsnät, till Proletären.
– Jag tycker att vi ska ha mer av detta. Utveckla, inte avverka. Vi måste finnas här.
Här kan du skriver under namninsamlingen för att stoppa nedläggningen av Olskroken Team Kvinnor.