Ledarkrönika: Får man skämta om allt?
Krav på förbud öppnar för verkliga mörkerkrafter.
Får man skämta om allt? Ja, det får man. Men man kan inte vänta sig att slippa kritik om man går över gränsen för vad andra tycker är ok. Rapparen och komikern Anton ”Mr Cool” Magnusson går onekligen över gränsen för vad många tycker är god smak i sin tre år gamla låt ”Knulla barn”.
Mr Cool tillhör en lång rad artister som med groteska och provocerande texter försökt skapa grov humor. 60-talet hade Johnny Bode, 70-talet Tom Zacharias, 80-talet Onkel Kånkel och 90-talet The Kristet Utseende. Eddie Meduza inte att förglömma. På 2010-talet kom Lilla Lovis in på scenen som en av få kvinnor i gebitet.
Artisterna skämtar om allt det man inte får skämta om; våld, nazism, pedofili, handikappade. Det är humor, men om det alls är roligt är upp till betraktaren. Och den som blir upprörd har all rätt att säga ifrån.
Men det finns något obehagligt i drevet som just nu går mot Anton Magnusson. I kommentarsfält hotas han till livet, folk ringer till klubbar och får dem att ställa in bokade gig, och till och med Magnussons familj har utsatts för hatet. Personuppgifter publiceras och fler bomb- och mordhot skickas.
En del tycks tro att Mr Cool är på allvar och att Magnusson är pedofil. De flesta är dock – tack och lov – medvetna om att det är humor det handlar om, men upprörs likväl. Och som sagt, precis som Magnusson har rätt att göra sin provocerande musik har andra rätt att kritisera den.
Men det som är mer oroande är ropen om att ”detta borde förbjudas”. För när en del ropar efter inskränkningar i yttrandefriheten, vilka dammluckor är det då vi samtidigt riskerar att öppna? Det finns politiska krafter i riksdagen som i olika utsträckning och i olika frågor vill inskränka yttrandefriheten.
Tänk efter. Vill vi verkligen börja rucka på yttrandefriheten åt dem i förväg, bara för att få göra hela världen till ett enda tryggt kuddrum där ingen någonsin ska behöva utsättas för något obehagligt? Är det verkligen värt det?
Genom åren har upprörda röster också attackerat hårdrock, tv- och datorspel, videovåld, rollspel – samtliga kulturformer där det leks med det mörka och förbjudna.
Ironiskt nog har de upprörda artiklarna och tv-programmen oftast lett till att fler nyfikna har fått upp ögonen för just det som man varnar för. Precis som videovåldsdebatten gjorde Motorsågsmassakern till en svensk videosuccé, var det drevet mot Magnusson som gjorde att Mr Cool toppade listorna på Spotify. Tills protesterna fick Spotify att ta bort låten.
Nej, vi måste inte tycka att samma saker är roliga eller bra, och vi kan till och med kritisera varandras smak. Men var försiktig med att ropa efter förbud bara för att du blir provocerad.