Fotbollsabstinens efter VM? Här är sex röda klubbar att följa!
Med fotbollsfesten i Ryssland i färskt minne och intresset ännu på topp, bjuder Proletären nu när allt är över och går tillbaka till det normala, på en guide till en för många okänd fotbollsvärld.
De ”röda” fotbollsklubbarna finns över hela Europa. Här är några av klubbarna där den framstegvänlige fotbollssupportern alltid kan hitta nya vänner – i alla fall bland publiken.
AC Omonia Nicosia
Cypern. Förra säsongen sexa (av 14 lag) i Första Divisionen.
Omonia såg dagens ljus under klasskriget i Grekland 1946-49, då kommunistpartiet KKE och den antifascistiska motståndsrörelsen ELAS ledde kampen för ett fritt och oberoende Grekland. Omonia, som är Cyperns mest framgångsrika fotbollslag, bildades av kommunister som av politiska skäl bröt sig ur fasciststyrda topplaget Apoel. På Omonias hemmamatcher på Neo GSP-stadion i Nicosia vajar alltid röda flaggor med kommunistiska symboler och banér med Che Guevara och andra förgrundsgestalter i den progressiva rörelsen. Matcherna mot Apoel är fortfarande lika mycket politik som fotboll. Omonias målvakt är gamle göteborgsbekantingen John Alvbåge.
A.S Livorno Calcio
Italien. Förra säsongen seriesegrare i Serie C. Snart i Serie B.
Den 21 januari 1921 bildade Antonio Gramsci Italiens kommunistiska parti just i Livorno i Toscanadistriktet. Och (de röda) ränderna går aldrig ur: publiken på matcherna på Stadio Armano Picchi inleder alltid matcherna med ”Bandiera Rossa” och hammaren & skäran är en inofficiell lagsymbol. Den 18 december i år lär det bli liv på läktar´n: då skulle Josef Stalin ha fyllt 140 år och att fira Stalins födelsedag är en gammal Livornotradition.
Rayo Vallecano de Madrid SAD
Spanien. Förra säsongen seriesegrare i Segunda Division (div. 2). Nästa säsong i La Liga.
Från arbetarstadsdelen Vallecas i Madrid, ett av de starkaste fästena för motståndet mot Franco. Ständig huvudfiende: det fasciststyrda Real Madrid. Arenan Campo de Fútbol de Vallecas intas på matchdagarna av supporterskaran Bukaneros med en uttalad antikapitalistisk, antirasistisk och antifascistisk profil.
F.C. United of Manchester
England. Förra säsongen 16:e (av 22) i National League North (Div. 6).
FCUM bildades 2005 av supportrar till Manchester United som motsatte sig att amerikanske miljardären Malcolm Glazer fick ta över storklubben. FCUM är idag den största medlemsägda klubben i Storbritannien. Garanterat folklig och antikapitalistisk stämning på Broadhurst Park i Moston utanför Manchester.
Celtic Football Club
Skottland. Förra säsongen mästare i Scottish Premiership League.
Ett av de riktigt tunga europeiska lagen. Svenske VM-backen Mikael Lustig spelar här. Supportrarna hyllar de irländska Spanienfrivilliga kämparna med ”Viva La Quinta Brigada” före matcherna på Celtic Park i Glasgow, och The Green Brigade beskriver sig själv som anti-imperialistisk, anti-fascistisk och socialistisk. Supportrarna tar ställning: palestinska flaggor är ett vanligt inslag på läktarna. Celtics fans kommer från den katolska irländska arbetarklassen och ”huvudfienden” är det protestantiska och englandstrogna Glasgow Rangers.
Fussball Club St. Pauli Hamburg
Tyskland. Förra säsongen tolva (av 14 lag) i 2. Bundesliga.
Klubben bildades 1910, men har ingen progressiv historia alls. Det finns till exempel inga rapporter om att den tyske kommunistledaren Ernst Thälmann (1886-1944), hamnarbetare från Hamburg, skulle varit St. Pauli-supporter. Klubben har dock förbjudit högernationalister och fascister att arrangera möten på hemmaarenan Millerntor-Stadion och St. Paulis fans har nått världsrykte som starkt antinationella och antifascistiska och med ett j-la drag på matcherna.
Bubblare: Proletären FF
Sveriges utan tvekan rödaste klubb grundades 1972 i västra Göteborg av medlemmar i Kommunistiska Partiet. Herrlaget spelar i blygsamma division 6, men det politiska och sociala arbetet klubben står för är allt annat än blygsamt. Läs mer om Proletären FF på klubbens webbsida!