Hyresgäster i Kortedala organiserar sig mot renovräkningar
Det kommunala Bostadsbolaget i Göteborg planerar renoveringar som kan leda till upp till 50 procent högre hyra i arbetarförorten Kortedala.
Hyresgäster på Kalendervägen i Kortedala, Göteborg, hotas av renovräkningar. Det kommunalt ägda Bostadsbolaget vill genomföra standardrenoveringar som hotar att höja hyrorna med 40-50 procent.
– När jag hade visning påpekade jag att det är hål i golvet och frågade om de skulle lösa det, berättar Anders Warberg, boende på Kalendervägen.
– Det ska snart renoveras, var svaret. Det var för fyra år sedan. De låter husen förfalla och skiter i underhållet. Allt i min lägenhet är original från 1954.
Standardhöjningar innebär bland annat upprustning av kök och badrum och insättning av tvätt- eller diskmaskin, och kan vara skäl för hyreshöjning. Men underhålls- och reparationsarbete räknas inte som standardhöjning och är inte skäl för hyreshöjning.
– Husen är byggda 1954 och ett stambyte skulle ha gjorts för 25 år sen. Fönsterkarmarna är helt genomruttna, det är mögel, ventilationen fungerar inte, golven är lösa och vitvaror är gamla. Listan kan göras lång, säger Anders Warberg.
Bostadsbolaget tog fram en referensgrupp för hyresgästerna, som skulle framföra deras önskningar om renoveringar och underhåll. Bostadsbolaget valde ut åtta personer som senare blev till fyra. De har haft två möten på hela året.
– Det är helt galet. Ärligt talat vet jag inte hur det gick till, vi har inte fått veta hur dessa personer valdes ut, säger Marita Wennersten, boende sedan 15 år på Kalendervägen.
I en enkät svarade 80 procent av de boende att de kommer tvingas flytta om hyran höjs med mer än 1.000 kronor.
– Det har inte skett någon samrådsprocess som de påstår. De väljer istället att göra en renovräkningsprocess under en pandemi, och detta är alltså Göteborg stads bostadsbolag, som har ett samhällsuppdrag gentemot sina invånare, säger Anders Warberg.
En grupp grannar på Kalendervägen har bildat en egen samrådsgrupp, som nu består av fler än 30 personer. De har vid flera tillfällen bjudit in Bostadsbolaget till sina möten men ignorerats. För två veckor sedan höll Bostadsbolaget istället ett eget informationsmöte till de boende om vad åtgärdsplanen kommer att innebära.
– Vi gick dit i samlad trupp och de gick igenom vad de skulle göra. Vi undrade vad den nya hyran skulle kunna landa på men de påstod att det var omöjligt att säga, trots att det är de som tagit fram åtgärdsförslaget. De har haft en sjuk attityd mot oss, de har varit aggressiva och låter ingen prata till punkt. Det är som att vara på en skolgård. Jag blev helt chockad av deras bemötande, säger Anders Warberg.
– Vi hade frågor till dem men de avbröt oss hela tiden. De var irriterade och undrade om vi menar att de måste göra om allt arbete de redan gjort, säger Marita Wennersten.
Samrådsgruppen, med stöd av Hyresgästföreningen i Norra Göteborg, har nu påbörjat en informationskampanj till de boende om vad renoveringarna kommer innebära. Informationsblad på flera olika språk har skrivits och trapphusmöten ska genomföras.
– Vi kommer att knacka på i varje lägenhet. Tala om var vi står och berätta att Bostadsbolaget tycker att de är klara med förhandlingarna. Men vi tycker inte ens att vi har börjat, säger Marita Wennersten.
– Det här är en del av gentrifieringsprocessen, de vill göra Kortedala till ett medelklassområde. Det är tydligt att de vill byta ut oss låginkomsttagare, säger Anders Warberg.