Hoppa till huvudinnehåll

Karin Smirnoff – hattrick i höstens litteraturpriser

Författaren Karin Smirnoff, känd för glesbygdsromanerna om Jana Kippo, tilldelas tre stipendier.

Karin Smirnoff
Pressbild/Bokförlaget Polaris

Författaren Karin Smirnoff gör ett hattrick i litterära priser. Denna höst tilldelas hon Stig Sjödinpriset, Ove Allanssonstipendiet och Studieförbundet Vuxenskolans författarpris.

– Det är självklart väldigt roligt att få priser och stipendier, säger Karin Smirnoff till Proletären.

– Särskilt eftersom någon har tänkt till om det och analyserat innehållet. Det är främst det som är roligt. Alla de här priserna har ju motiverats på lite olika sätt.

Stig Sjödinpriset motiveras på följande grund: ”Med sitt korthuggna säregna språk, sitt arbetslivsperspektiv från klassiska lågstatusyrken och en rik beskrivning av sina romangestalter har hon hittat en alldeles egen stil.”

Motiveringen syftar till Karin Smirnoffs uppmärksammade Jana Kippo-svit, som främst utspelar sig i den norrländska glesbygden, där invånarna får hålla till godo med de jobb som finns eller lösa praktiska problem själva när servicen är långt borta.

Jana Kippo, huvudpersonen i böckerna, har ett pressat jobb inom hemtjänsten. Hon är en självständig och egensinnig karaktär som trots en tuff bakgrund präglad av våld och traumatiska upplevelser, försöker forma sitt eget liv.

Fakta

Priserna

Stig Sjödin-priset är döpt efter arbetarförfattaren och poeten med samma namn. Det delas ut årligen sedan 1997 i syfte att uppmärksamma arbetarlitteratur. Priset, som är på 40.000 kronor, instiftades av Stig Sjödin-sällskapet, Runö folkhögskola och fackförbunden Kommunal, Metall samt Skogs- och Träfacken. Tidigare pristagare är bland andra Göran Greider och Vibeke Olsson, samt Ove Allansson, som senare fick ge namn åt ett eget litteraturpris.

Ove Allanssonstipendiet på 25.000 kronor delas årligen ut av Ove Allansson-sällskapet och går till kulturarbetare som verkar i sjömannen och arbetarförfattaren Ove Allanssons anda. 

Sällskapet delade ut sitt stipendium första gången på bokmässan i Göteborg 2019. Det då tilldelas då författaren och lastbilschauffören David Ericsson.

Studieförbundet Vuxenskolans författarpris delas årligen ut årligen sedan 1954 för att uppmärksamma en person som är i början av sin karriär och som i sitt författarskap speglar samtidens landsbygd. Tidigare mottagare av författarpriset är bland andra Lars Molin, Bodil Malmsten, Linnea Axelsson och Marit Kapla. 

Prissumman är 50.000 kronor.  

 

Glesbygdsperspektivet är viktigt för Karin Smirnoff.

– Jag bor ju så, mer eller mindre. Nu bor jag till och med i gården som figurerar i böckerna. Det är sju mil till Umeå och sju mil till Skellefteå. De senaste åren har flera affärer lagt ner i det närliggande samhället. Inte nödvändigtvis på grund av att det gått dåligt, utan för att bankerna inte beviljat lån till lager.

– Längs kusten fungerar infrastrukturen ganska bra, men man behöver bara komma en bit inåt landet så är vägarna sämre, bussarna få och för små skolor läggs ner.

Det sägs att glesbygden sällan skildras i media och litteratur. Karin Smirnoff menar att det går i perioder.

– Nu är vi inne i en period där vi pratar mycket klimat och en ny ”grön våg”. Även om det då ofta blir någon annans ögon på glesbygden, än de som bor där. 

Fakta

Karin Smirnoff bibliografi

Jana Kippo-sviten:

Jag for ner till bror: roman (Polaris, 2018)

Vi for upp med mor: roman (Polaris, 2019)

Sen for jag hem: roman (Polaris, 2020)

Karin Smirnoff skriver nu på sin fjärde roman. Det blir något nytt, men inte helt främmande. 

– Jag fortsätter på min inslagna väg att undersöka våld och maktmissbruk och övergrepp. Det är en roman i två delar som handlar om relationen mellan en musiklärare och tre elever med särbegåvning. I den första delen är de barn, i den andra är de vuxna.

– Men jag är lite sugen på att skriva en fjärde bok i serien om Jana Kippo. Jag har haft lite svårt att skiljas från henne.