Kriminella byggare polisanmäls
Byggmarknadskommissionen polisanmäler tolv byggbolag. Ytterligare bolag anmäls till Arbetsmiljöverket och till Byggnads.
Tolv utländska byggbolag verksamma i Sverige polisanmäls för fusk och bedrägerier. 35 bolag anmäls till Arbetsmiljöverket, och Byggnads får tips om 20 bolag som har kollektivavtal men som inte följer dem.
Bakom anmälningarna står Byggmarknadskommissionen (BMK) som jobbar på uppdrag av och finansieras av den svenska byggbranschen. Styrelsen består i huvudsak av företrädare för de stora byggbolagen. Den enda fackliga ledamoten är IF Metalls före detta ordförande Anders Ferbe. LO, Byggnads Seko och Unionen stöder kommissionen, liksom bostadsföretagen inom allmännyttan.
”Vi är initiativtagare och i allra högsta grad delaktiga i detta”, skriver Byggnads ordförande Johan Lindholm i ett sms till Proletären. ”Det här är en viktig rapport som visar på det vi i Byggnads påtalat länge. Jag sitter själv i referensgruppen och leder tillsammans med [Byggföretagens vd Catharina] Elmsäter-Svärd våra möten i kommissionen.”
BMK har kollat 100 slumpvis utvalda bolag från Estland, Lettland, Slovakien, Tjeckien och Polen och konstaterar en omfattande kriminalitet: drygt 80 procent av de granskade bolagen bryter på något sätt mot svensk lag och/eller olika avtal.
– Statistiskt kan vi då säga att av de drygt 1.000 utländska byggbolagen i Sverige bryter 800 mot lagar och avtal. Det är brott mot arbetsmiljölagarna, skattebrott och fusk med löner; arbetare som tvingas betala tillbaka en del av sin lön, som arbetar långa pass och som bor under eländiga förhållanden, säger BMK:s ordförande Stefan Attefall, tidigare kristdemokratisk bostadsminister, på seminariet Verklighetens byggbransch, där Proletären deltar.
350.000 arbetare och tjänstemän jobbar inom byggsektorn som omsätter 500 miljarder varje år. BMK ska redovisa sin granskning av byggbranschen och föreslå åtgärder mot den omfattande kriminaliteten i januari 2022.