Lägre löner och otryggare jobb i hamnen när Adecco tog över
Lägre löner och otryggare tillvaro. Det blev resultatet av att APM Terminals ersatte all blixtpersonal med inhyrd personal från Adecco i Göteborgs hamn.
I många år har Göteborgs hamn – och sedan privatiseringen även de nya hamnoperatörerna – använt sig av det så kallade blixtsystemet för att lösa tillfälliga anhopningar av arbetskraftsbehov. De båda fackförbunden Hamnarbetarförbundet och Transport har gått med på avsteg från reglerna kring anställningsskydd mot att de blixtinkallade arbetarna får bra betalt. Det fanns en tyst överenskommelse om att arbetsköparna inte hyr in personal så länge facken accepterar blixtmodellen.
Men i höstas meddelade APM Terminals att de i sin hamndel – containerhamnen – inte längre ska tillämpa modellen, utan istället hyra in personal från bemanningsbolaget Adecco.
Ett år senare utgör de tillfälligt anställda 40 procent av arbetsstyrkan i hamnen, vilket bryter mot andemeningen i kollektivavtalets skrivning om att andelen fastanställda bör vara 80 procent. APM Terminals vd i Göteborg, Henrik Kristensen, har enligt flera hamnarbetare tidigare sagt att målet är att istället för att ha 80 procent fast och 20 procent inhyrd personal, vill han ha 20 procent fast och 80 procent inhyrd.
I tidningen Transportarbetaren rapporteras att Adecco kallar in folk på halva arbetspass och betalar sedan garantilön för resten av tiden upp till heltid.
– Enligt LO:s bemanningsavtal ska de uthyrda ha tillsvidareanställning på heltid. Det finns dessutom en garantilön, om det inte blir något jobb. Hade avtalet fungerat som tänkt hade jag varit nöjd. Men Adecco rundar reglerna, berättar Transports klubbordförande i Göteborgs hamn, Peter Börjesson, för Transportarbetaren.
Han fortsätter:
– Adecco vill gärna komma undan garantilönen. Då kan man erbjuda småbarnsföräldrar omöjliga arbetspass. De tvingas tacka nej och betraktas då som tjänstlediga den dagen. Och blir utan lön.
– Ett alternativ är att hänvisa folk till att plocka lådor på något lager, med en lön som bara är hälften mot stuverilönen. Blir det nej tack, så utgår ingen betalning alls.
Transportarbetaren intervjuar även en hamnarbetare som vill vara anonym. Han berättar att han en vanlig vecka är inbokad att jobba tre dagar, och förväntas de övriga två dagarna vänta vid telefonen.
– Tiden jag ska vara tillgänglig är från klockan 06 till 15. Adecco kan ringa 14.55 och säga att jag ska jobba kvällsskift, med start klockan 16. Då har jag väntat i onödan, utan betalning, i nio timmar.
Daniel Börjesson påpekar för Transportarbetaren att merparten av de inhyrda ännu står utanför facket, och att säkerheten i hamnen sätts på spel.
– Vi är oroliga för fler olyckor. Vi har redan sett fall där inhyrda inte vågar rapportera brister på maskiner eller annan utrustning. Man är rädd för bestraffningar när jobben läggs ut.
Samtidigt menar Transport, i en artikel som publicerades en dag tidigare, att arbetsköparorganisationen Sveriges Hamnars beslut att frånta alla Hamnarbetarförbundets skyddsombud deras befogenheter, inte påverkar säkerheten i hamnarna.