LKAB pekas ut som skyldiga till coronautbrott i Gällivare
Spridningen av coronoviruset i Gällivare startade med stor sannolikhet i Vitåforsgruvan, där LKAB samlade arbetare för att utföra underhållsarbeten.
Gruvföretaget LKAB valde att inte lyssna till skyddsombuden när bolaget under två veckor i maj samlade uppemot 800 arbetare, däribland inhyrd arbetskraft från Polen och Estland, i två förädlingsverk i Kiruna. Efter underhållsstoppet i Kiruna genomfördes också ett stopp i Vitåforsgruvan i Koskullskulle utanför Gällivare och ytterligare ett i Kiruna.
Underjordsarbetaren Jari Söyrinki från Kiruna är en av dem som är starkt kritisk till företagets agerande under coronapandemin.
”Coronautbrottet i Gällivare hade knappast skett om man lyssnat på skyddsombuden. Med facit i hand borde de ha satt skyddsstopp på hela verksamheten”, skriver Söyrinki i en debattartikel. ”Underhållsstoppen hade kunnat genomföras ansvarsfullt genom att skydda riskgrupper, dra ut arbetet över tid, minska koncentrationerna av människor och antalet tillresta arbetare, vilket också framfördes av personalen. Men LKAB:s ledning valde att chansa.”
LKAB har jobbat med att sänka sina kostnader i flera år. Den verkställande direktören Jan Moström anställdes 2015 med det uttalade syftet att spara pengar. Han ersatte Lars-Eric Aaro som suttit på posten sedan 2010.
– LKAB möter en starkt förändrad marknad vilket kräver en delvis annan ledarprofil … med erfarenhet av rationaliseringar och utveckling av gruvindustri, sade LKAB:s styrelseordförande Sten Jacobsson till Dagens Industri då.
Skyddsarbetet är ett av offren i kostnadsjakten. Det var betydligt billigare att samla 800 arbetare för underhållsarbeten under en kortare tidsperiod, än att dra ut arbetet över en längre period med ett begränsat antal arbetare. En gruvarbetare som Proletären talat med säger att företagets miljöarbete försämrats sedan Jan Moström tillträdde.
– De flesta tycker nog att det skett en ganska stor förändring de senaste fem-sex åren, när koncernledningen förändrats. Det är nya arbetstider, längre och förändrade skift och annat. Och i den här situationen lyssnade man inte alls på arbetarna och skyddsombuden.
Nu slår coronapandemin hårt mot LKAB-arbetarna. Viruset har fått ordentligt fäste i Gällivare. På måndagen hade minst 31 gruvarbetare i Malmberget (4,5 kilometer från Gällivare) konstaterats smittade och 60-talet arbetare skickades hem från Vitåforsgruvan i Koskullskulle. Det är arbetare som har jobbat ovan jord i processverket i Vitåfors.
Sjuka människor transporteras nu med flyg till sjukhusen i Sunderbyn, Kalix och Piteå. Region Norrbottens smittskyddsläkare Anders Nystedt säger till NSD att LKAB inte följt sina egna skyddsbestämmelser. Och Jari Söyrinki anser att bolaget sätter vinsten före arbetarnas hälsa:
”För vilket högre syfte vårdas nu våra arbetskamrater på intensiven? För att malmbåtarna väntar på leveranser, produktionen ska rulla och bolaget dra in miljarder. Det speglar den svenska coronastrategin överlag: kapital före liv och hälsa. Det är ett i raden av arroganta beslut som drabbar arbetarna och deras familjer, grannar och andra kommuninvånare.”