Omfattande fusk inom privat hemtjänst
Fusket inom den privata hemtjänsten ökar. Bara under de senaste fem åren har 40 kommuner sparkat ut bolag som fuskat på ett eller annat sätt.
Bolag som inte utför jobben de får betalt för, fusk med löner och med arbetstider. Fusket inom privata hemtjänst är omfattande.
160 av landets 290 kommuner anlitar privata hemtjänstföretag, enligt SKR (Sveriges kommuner och regioner). Och 40 kommuner har agerat mot icke-seriösa hemtjänstbolag.
I Örebro har kommunen avslutat avtalen med 13 bolag, och gjort två polisanmälningar.
– En konsekvens kan bli att man inte får den vård och omsorg man har rätt till. En annan att staten inte får skatteintäkter och ytterligare en att man göder kriminella gäng, säger John Johansson (S), ordförande i programnämnd socialvälfärd i Örebro kommun, till P4 Örebro. Vi vill lägga pengarna på andra saker än olika kontroller.
I Sundbyberg vill äldreförvaltningen undvika misstankar om att ”hemtjänstkunder används som handelsvara” och i en varningsfolder till bolagen konstateras att hemtjänsten ”finansieras med skattepengar” och att alla ”har ett gemensamt ansvar att förvalta medborgarnas skattepengar på ett sätt som gör att allmänheten känner förtroende för välfärdssystemet”.
Rapporterna om åtgärder mot fusk, men också rädsla för privata hemtjänstbolag, har duggat tätt den senaste tiden. Några exempel:
I Huddinge tvingade nyligen en stark folkopinion den borgerliga majoriteten att dra tillbaka ett förslag om en totalprivatisering av hemtjänsten, något Proletären rapporterat om.
I slutet av 2020 sparkade Nacka kommun ut två bolag, Assistans och Hemtjänst i Stockholm AB, som bland annat tagit betalt för jobb som inte gjorts och brutit mot arbetstidslagen.
I början av det här året avslöjades en härva i Göteborg där personal kunnat stämpla in och ut från jobben utan att ens ha varit på plats.
Förra sommaren stängdes Enklare Vardag AB av från de uppdrag bolaget haft i stockholmskommunerna Järfälla och Upplands Väsby efter fusk med arbetstider och löner – personal tvingades betala tillbaka delar av lönen till bolaget. Senare kastades bolaget ut också i Solna, Nacka och Lidingö.