Pengar på Banksy
Världens mest kända gatukonstnär får sina verk utställda i Göteborg. Men han har inte gett sitt godkännande.
I helgen öppnade en av Sveriges dyraste konstutställningar på det privatägda galleriet Fredstan i Göteborg. Det är den berömde (men alltjämt anonyme) gatukonstnären Banksys verk som ställs ut.
Banksy har under två flitiga årtionden gått från att vara en obskyr undergroundsatirist till världens kanske mest kända gatukonstnär. Hans namn är nu synonymt med kaxig stencilkonst.
Banksys gärning består främst av lättsamma, lagom upproriska, politiska och sociala kommentarer. Högvaktssoldater som pissar, småflickor som kramar bomber, savannfolk som jagar shoppingvagnar med spjut och kravallpoliser med smileyansikten.
Utställningen skapade rubriker redan innan den hade öppnat. Under natten till invigningsdagen hade någon klottrat ner konsthallens fasad. Det luktade mer pr-trick än sabotage om det.
Banksy själv har i alla fall inget med utställningen att göra. Han har inte ens gett den tummen upp.
Det är hans före detta manager Steve Lazarides som håller i trådarna. Och drar in stålarna.
Verken kommer från ett antal privata samlingar. Det är posters, foton, begagnade stenciler och lite annat.
Helt okej, även om känslan av cashgrab ligger som en hinna över det hela. Turen tar naturligtvis slut i en souvenirshop som säljer t-shirtar och kylskåpsmagneter till överpris.
Frågan är vem utställningen är till för. De redan frälsta? De lär fnysa åt den.
De som ännu inte hunnit bekanta sig med honom? Det är isåfall en steril introduktion, långt från Banksys naturliga habitat – skitiga storstadsgator.
En liten Banksyanekdot:
För några år sedan besökte Banksy New York. I en gränd i ett av stadens många underklassområden hittade han en fälld parkeringsförbudsskylt, lutad mot en vägg. Han spraymålade en liten stencilbäver som ”gnagade” på den. Ryktet om detta, hans senaste alster, spred sig och innerstadens hipsters började vallfärda dit en masse. De hade aldrig satt sin fot där annars.
Då slog några förbannade lokalbor slag i saken, täckte bävern med en kartongskiva och började kräva 20 dollar av alla som de inte kände igen från området om de ville se den.
Ett mindre polerat, men i mitt tyckte hederligare sätt att tjäna en hacka på Banksys verk än utställningen i Göteborg.