Politiker och chefer vill förbjuda Förskoleupprorets t-shirt
Chefer och politiker försöker stoppa förskolepersonal att bära Förskoleupprorets t-shirt på jobbet.
Kampen för mindre barngrupper och minskad arbetsbelastning inom förskolan fortsätter att engagera föräldrar och förskolepersonal över hela landet. Facebookgruppen Förskoleupproret har i skrivande stund över 28.000 medlemmar och i sociala medier delas vittnesmål om arbetssituationen i förskolan under upprorets officiella hashtag #pressatläge.
I slutet av maj och början av juni kommer manifestationer att hållas Eskilstuna, Göteborg, Malmö, Norrköping, Skellefteå, Stockholm, Sundsvall och Umeå. Kraven är bland annat mindre barngrupper, högre personaltäthet och färre kringuppgifter.
Gruppen har tagit fram en orange t-shirt med upprorets hashtag som man kan ha på sig för att visa sitt stöd. Denna t-shirt har väckt ont blod hos arbetsköpare och kommunpolitiker.
Förskoleläraren Anki Jansson från Örebro var med och grundade upproret och kommer att vara en av huvudtalarna på manifestationen i Stockholm. Hon berättar för Proletären om de många meddelanden hon får från förskolepersonal runtom i landet som inte får ha på sig t-shirten för sina chefer.
– Och finns det en policy, ja då ska ju arbetsgivaren vara skyldig att köpa kläder och då har vi faktiskt bockat av ett av kraven!
Anki Jansson menar också att budskapet på t-shirtarna inte är riktade till någon enskild chef eller förskola och därför inte borde vara mer kontroversiella än en Me Too-tröja. Men en chef som hon talat med, som hon inte vill nämna namnet på, gick så långt som att jämföra t-shirten med att bära nazistsymboler på jobbet.
– Men han tog tillbaks det sen.
Lena Tomt från Karlstad har arbetat i kommunal förskola i 40 år. Hon berättar att hon under denna tid har sett förskolan förfalla.
– Men yngregrupperna var avsevärt mycket mindre från 1970- till 2000-talet. Mellan nio till tolv barn, lämplig storlek. Nu är vi 16-17 med färre pedagoger än då. Dessutom går barn mycket längre dagar än förr.
Lena Tomt och hennes kollegor bär förskoleupprorets t-shirt på jobbet. I veckan ska förvaltningen, politikerna och facket ha ett möte där t-shirten kommer att diskuteras. Under tiden har personalen blivit avrådd från att bära den på arbetstid. Detta på grund av att den ”oroade föräldrarna”.
– Vi lät meddela att tröjorna är på tills ett eventuellt förbud kommer och då kommer vi att vända dom ut och in så inte texten syns!
Ett liknande uppror pågår i Norge, Barnehageopprøret, med vittnesmål som presenteras under hashtagen #uforsvarlig (oförsvarligt). Även där är situationen på förskolorna allvarlig.
– Ledningarna ber folk om att hålla mun och täcka över sanningen. Detta har lett till att många i yrket nu också kämpar för sin yttrandefrihet.
Onsdagen den 9 maj lämnade Barnehageopprøret över 365 vittnesmål från förskolan och 26.000 underskrifter som systerorganisationen Föräldraupproret har samlat in till Stortinget.