Politiker backar om biblioteken – men borgarnas kulturslakt fortsätter
Budgetprotesterna under hösten gav resultat och alliansen fick backa. Nu väntar nya protester mot den föreslagna kulturslakten i Göteborg.
Protesterna utanför kommunfullmäktige i Göteborg under hösten tvingade borgarna att dra tillbaka några av förslagen i sin budget. Men det var ändå en tydlig nedskärningsbudget som antogs.
Alla nämnder fick ett ökat anslag med en och en halv procent. Men det täcker inte ens till löneökningarna. Vad detta innebär i praktiken blir mycket tydligt nu när nämnderna ska ta sina budgetar.
Förra veckan släpptes förslaget till budget för kulturnämnden. 30 miljoner ska skäras bort, för att få budgeten i balans. Bland annat föreslog nämnden att sex bibliotek runt om i staden skulle stängas, flera av dessa i förorterna. Även att kulturnatta skulle läggas ner. Inga pengar skulle satsats på kultursommarjobb och speldags, vilket möjliggör att äldreboenden får besök av musiker, skulle skrotas.
Protesterna under veckan som gått gjorde att borgarna tvingades lova att inga bibliotek ska läggas ner. Men inte på grund av att nämnden får mer pengar. Nej, nedskärningarna ligger kvar. De 13 miljoner som biblioteken kostar att driva per år kommer nu att tas från något annat.
Men det visar att protester spelar roll. Hade det varit tyst så hade biblioteken lagts ner. Vid kulturnämndens möte den 16 december kommer politikerna bli varse om att de inte kan slakta välfärden utan motstånd. Bland annat har Kommunupproret kallat till protester.
Det saknas inte pengar i Göteborg. Till exempel hade de 138 miljoner kronor som användes för att utreda om det ska byggas en linbana mellan Hisingen och fastlandet räckt för att driva dom sex biblioteken i 10 år.
Idag, måndag 16 december, kommer bland annat nätverket Kommunupproret samlas för att protestera mot nedskärningarna. Samlingen är kl 14.30, utanför Stadsbiblioteket vid Götaplatsen.