Hoppa till huvudinnehåll

Protester räddade populära parkleken

Folkliga protester och kamp förhindrade rivningen av en mycket välbesökt och populär parklek i Hökarängen i Stockholm.

Mikael Andersson och sonen Love, snart två år, brukar besöka parkleken i Hökarängen. De har deltagit i jobbet för att rädda parkleken och är glada över att anläggningen nu får en andra chans.
Privat

När den moderatledda och av Miljöpartiet uppbackade alliansen i Stockholms stadshus ville spara pengar och stänga parkleken Fagerlid i Hökarängen, möttes de av protester från de boende i stadsdelen.

– Jag tror att alla som bor här i ”Hökis” har en relation till parkleken, säger Annika Lindgren, en av de som organiserat protesterna. Vi hade namninsamlingar och möten och argumenterade för vår sak.

Nu har politikerna tvingats tänka om. Rivningen av Fagerlid skjuts upp i minst ett år. Fastighets- och exploateringskontoret ska utreda om Hökarängens stadsdelsråd kan ta över och driva parkleken.

Hökarängen tillhör kommundelen Farsta och växte fram som förort på 40-talet. Det är en av Stockholms äldsta arbetarstadsdelar och bebyggelsen är i huvudsak från slutet av 40-talet och början av 50-talet. Parkleken ligger mitt emellan Hökarängens två grundskolor, vid en plaskdamm och mellan villa- och hyreshusområdet.

– Parken är en väldigt viktig del av det vi brukar kalla ”Hökisandan”. Här samlas folk från alla delar av Hökarängen, och i alla åldrar. Alla har en relation till parken, säger Annika Lindgren till Proletären.

När beslutet var fattat att parkleken skulle läggas ner klev Hökarängens stadsdelsråd, en ideell förening som samlar Hökarängens föreningsliv, in i bilden.

– Då kom det in mer muskler i det här. Vi kunde mobilisera fler människor, och det verkar ha givit effekt. Det känns fantastiskt, säger Annika Lindgren. Ett tag kändes det som att det var kört. Nu är det inte så längre. Det är väldigt många boende här som inte kan acceptera det politiska beslutet att riva parkleken och som inte kan förstå hur man kan vilja lägga ner en så pass populär och levande verksamhet.

Privat / Annika Lindgren
Parken har två mycket omtyckta deltidsanställda. Pia Sjökvist och och Kjelle Andersson har jobbat i parken i 40 år.

– De känner alla och alla känner dem, konstaterar Annika Lindgren. De har ju varit ett viktigt argument för att ha kvar parkleken. Det gör ju något med ett ställe där det finns personal som tar hand om grejerna. Det blir en trygg plats och något mer än bara en lekplats.

– Nu ska vi fortsätta och jobba, vi ska se hur vi kan ta det vidare. Det blir väl möten både med politiker i Stockholm och här lokalt.

Hökarängsbon Mikael Andersson brukar ta med sig barnen till Fagerlid.

– Parken är en naturlig mötes- och samlingsplats, framförallt för unga och för de som har barn, säger Mikael Andersson.

I de kommunala sparplanerna ingick att riva byggnaden och sparka personalen och förvandla parkleken till en vanlig lekplats med gungor och sandlåda, men inget mer.

– Det finns cyklar och bollar, och allt sånt försvinner om det inte är bemannat. Alla aktiviteter, barnteater, grillar och alla de trevliga saker som personalen styr upp och som betyder så mycket i Fagerlid, de skulle försvinna, säger Mikael Andersson. Det skulle inte vara en levande park längre.

Från början ville den grönblå alliansen stänga inte bara parkleken Fagerlid utan också parkleken Odlarängen i Tallkrogen samt fritidsgården Västboda i Farsta centrum. Det ledde till protester och aktioner och strax före jul beslutade stadsdelsförvaltningen att låta Odlarängen och Västboda vara kvar, men att Fagerlid skulle rivas.

Stadsdelsnämnden leds av moderaten Lars Jilmstad.

– Det snackades väl en del om valtaktik, att i Tallkrogen är det fler villor men i Hökarängen är det ingen som röstar på alliansen i alla fall, så där kan man lägga ner, berättar Mikael Andersson.

– Hela Hökarängen har ställt sig bakom det här. Det är folk som har bott här länge, som har barn och barnbarn som gått där. Vi bråkade och samlade namn, och vi fick till en rörelse, säger Mikael Andersson.