Snatta kaffe värre än att mordhota exfru
Poliser som hotar slakta sitt ex eller viftar med pistol när han stoppats för rattfylla får behålla jobbet. Sparken får däremot den som tar hem ett paket kaffe från polishuset.
Det var i förra veckan som Proletären berättade om Stockholmspolisen Tobias Schullström, som enligt tingsrätten inte kände till att hans hustru under flera år drev en bordell på Tulegatan i Vasastan. Inte heller hade han, menade tingsrätten, en aning om hur hon på kort tid kunde dra in sammanlagt 11 miljoner kronor till familjen. Schullström dömdes dock för vapen- och dopningsbrott samt brott mot lagen om explosiva varor.
Men han fick behålla jobbet. Det bestämde polisens personalansvarsnämnd (PAN).
Att poliser döms av svenska rättsvårdande instanser och sedan förlorar jobbet är sällsynt. Förra året fick sex poliser sparken, därav tre för brott i tjänsten.
I Veckans brott i SVT uttalade sig polismannen Nadim Ghazale om Schullström, och om denne skulle kunna fortsätta som polis oavsett domen.
– Jag känner avsky för detta. Det är en kriminalitet som påverkar många människor. Det luktar illa. Det är skadligt för polisen. Rent spontant säger jag nej, han kan inte fortsätta.
Men det kunde han. Det såg PAN till. Nämnden leds av rikspolischef Anders Thornberg och i nämnden sitter också den av regeringen utsedde moderate riksdagsmannen Carl-Oskar Bohlin och Susanne Eberstein, tidigare riksdagsledamot för S. Vidare Ulrika Herbst som är regionpolischef i region Öst, HR-direktören och förre yrkesofficeren Henrik Dider, chefsjuristen Lotta Gustavson samt Tomas Stjernfeldt, förste vice ordförande för Polisförbundet och Pär Renberg, ST-ordförande inom polisen.
Det är sällsynt att PAN rekommenderar att brottsliga poliser sparkas. Bland de poliser som det senaste året fått behålla jobben trots att de dömts för brott finns:
Den skånske polisman som hotade slakta sin ex-fru och hennes nya partner. Han kallade ex-hustrun för ”smutsig hora”, och för brotten dömdes han till böter på 28.000 kronor. Han fick också behålla jobbet.
Den polis i Kungsbacka som misshandlade en 16-årig pojke inne på polishuset medan hans kollega höll fast pojken. Polisen straffades med 80 dagsböter och hans kollega med 30. Båda fick behålla jobben.
Den polis i Växjö som tog en kollega på brösten under en fest och dömdes för sexuellt ofredande till 13.000 kronor i böter. Han fick behålla jobbet.
Den polis i Luleå som dömdes till 50 dagsböter för olaga datintrång. Ärendet avskrevs senare helt, men polismannen hade redan innan domen fått veta att han fick behålla jobbet.
De tre poliser som brottade ner 35-årige Johan från Örebro i het asfalt. Johan hade fått ett epileptiskt anfall och poliserna vägrade lyssna till hans sambo; de var övertygade om att Johan var psykotisk. Johan fick svåra brännskador. Polismännen fick behålla jobben.
Den polis i Huddinge som greps för rattfylla och kördes hem av vänliga kollegor för att byta kläder. Väl hemma lyfte polisen sin tjänstpistol mot kollegan. Den pistolviftande polisen dömdes för grovt rattfylleri. Han fick behålla jobbet.
Det får däremot inte den kvinnliga polis i Älmhult som ertappats med att ha tagit kaffe från polishuset. I en operation värdig ett filmmanus gillrade kollegorna en fälla för kvinnan som jobbat som polis i mer än 30 år. Kollegorna märkte upp ett paket kaffe och när paketet försvann, fick de en åklagare att gå med ett beslut om husrannsakan. I beslutet slogs fast att syftet var att ”eftersöka Zoegaskaffe som stulits från polishuset i Älmhult”.
För att riktigt markera allvaret i poliskvinnans brott skickade Älmhultspolisen två patruller till kvinnans hem. Där återfanns det finurligt uppmärkta kaffepaketet.
Poliserna i Älmhult fick sin kaffestund. Poliskvinnan kommer att få sparken, oavsett dom. Det har PAN meddelat.
2019 anmäldes 6.849 poliser för olika brott. En förundersökning upprättades i 1.849 fall. 388 fall gick till åtal. 62 poliser dömdes.
Bara sex förlorade jobbet.