Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Sverige förebild för Macrons pensionsreform

Frankrikes nyliberala president Emmanuel Macron vill införa ett nytt pensionsystem i landet. Som förebild står det svenska pensionssystemet.

Frankrikes president Emmanuel Macron på besök i Sverige och på Volvo, tillsammans med statsminister Stefan Löfven.
Volvo

Frankrikes nyliberala president Emmanuel Macron vill införa ett nytt pensionsystem i landet. Som förebild står det svenska pensionssystemet.

Planerna på ett nytt pensionssystem – som i praktiken kommer att innebära sänkt pension och höjd pensionsålder för många arbetare – möter stora protester. I torsdags gick hundratusentals arbetare ut i generalstrejk, och denna vecka väntas strejken och protesterna fortsätta.

Även om en majoritet av fransmännen enligt opinionsundersökningar är för någon typ av reform av det nuvarande systemet, som pekats ut som kostsamt och krångligt, får den pågående strejken stort stöd. Kanske har det gått upp för fransmännen att det svenska pensionssystemet inte är särskilt populärt i Sverige.

När vårt nuvarande premiepensionssystem röstades igenom på 1990-talet var det också med argumentet att det gamla ATP-systemet var för dyrt för staten. Med det nya systemet placerades svenskarnas pensionsbesparingar på finans- och aktiemarknader för att ge ”avkastning”. Det gick sådär.

Antalet fattigpensionärer i Sverige har fördubblats på 15 år. 12 procent av pensionärerna hade en inkomst under fattigdomsgränsen 2016.

Enligt Pensionsmyndighetens egna siffror kan de som är under 30 idag räkna med som bäst 40 procent av lönen i pension, om de går i pension vid 65. Inte ens de som jobbar till 70, kan räkna med mer än 53-56 procent. När systemet infördes lovade Socialdemokraterna och moderaterna minst 60 procent av lönen i allmän pension.

För att få in mer pengar i pensionssystemet har politikerna valt att höja pensionsåldern. Under hösten klubbades förslaget att införa en riktålder kopplad till medellivslängden, vilket i dagsläget innebär 67 år för tidigast uttag av garantipension, men kan stiga till 69.

Riktåldern tar ingen hänsyn till att det stigande medellivslängden främst gäller för höginkomsttagare, och att många arbetare redan idag tvingas gå i förtidspension.

Det är inte första gången Macron använder Sverige som förebild för att genomföra nyliberala reformer. Också i avregleringarna av den franska järnvägen har den svenska modellen lyfts fram som förebild, vilket Proletären skrivit om tidigare.

Vissa tidningar, som Liberation, beskriver Sverige som ”Frankrikes laboratorium”, där nya ekonomiska modeller testas. Författaren Alain Lefebvre har gett ut boken ”Macron – svensken” som visar hur Macrons nyliberala reformer är utformade efter svensk modell.

En gång i tiden var Sveriges välfärd och relativa sociala jämlikhet en förebild för länder runt om i världen. Idag står istället Sveriges extrema nyliberalism som förebild för världens högerregeringar.