Utredningen om marknadshyror smygs ut under coronakrisen
Snart lägger regeringen fram utredningen om marknadshyror. Ändras lagen kommer framtidens hyror helt att bestämmas av fastighetsägarna. Något som inte varit möjligt sedan 1942.
Innan ett lagförslag läggs fram i Sverige är det kutym att regeringen gör en utredning kring reformens konsekvenser. I fallet om marknadshyror har det visat sig svårare än vanligt, då regeringen och dess samarbetspartier inte ens kunnat enas om vilka frågor man ska ställa i utredningen.
Nu kan Aftonbladet, via en källa på regeringskansliet, berätta att parterna kommit överens och att utredningen läggs fram ”inom kort.” En annan källa säger till tidningen att regeringen planerar att ”smyga ut” utredningen, samtidigt som samhällets blickar är riktade mot den pågående coronapandemin.
– Det är fruktansvärt oansvarigt, säger Axel Lyckberg, drivande i 18 aprilkommittén, ett nätverk som mobiliserar protester mot marknadshyror.
– Coronakrisen skriker efter planmässiga lösningar och sociala satsningar. Marknadshysteri, som varit rådande under de senaste decennierna i Sverige, kan inte lösa problemen. Frågan om rätten till en bra bostad är inte ett undantag.
Punkt 44 i Januariavtalet handlar om att reformera den svenska hyresmodellen i grunden. Tanken är att fastighetsägarna helt själva ska få bestämma hyran för nyproducerade bostäder. Något som i praktiken är första steget mot att slå ut det gamla brukssystemet där bostädernas hyra regleras av saker som närhet till kollektivtrafik, tillgång till gemensamma utrymmen, utrustning i lägenheten och lägenhetens allmänna standard.
– Vart ska de ta vägen som inte har råd att betala 12.000 kr i månaden för en trerummare när det råder bostadsbrist? frågar sig Axel Lyckberg. För det kommer bli en realitet för många efter reformen. Bara i Göteborg skulle det innebära en hyresökning med 30-50 procent. Det är flera tusenlappar i månaden för de som hyr.
– Det enda som kan förhindra försämringar för vanligt folk, och som på sikt kan garantera bra bostäder, är en rejäl och ihärdig proteströrelse. För detta krävs breda allianser i och utanför hyresgästföreningen och med alla partier och organisationer som står upp för rätten till en bra bostad.