Från bin Ladin till Islamiska staten – terror med stöd av väst
Efter den bestialiska attacken på Charlie Hebdo står världens ledare upp mot terrorn. Men bland de som demonstrerade på Paris gator i söndags fanns de som i decennier backat upp och utnyttjat religiös extremism för sina intressen.
I oktober förra året talade USA:s vicepresident Joe Biden inför studenter på Harvard University. Hans öppenhjärtiga anförande slog ned som en bomb i vissa kretsar.
När Biden beskrev orsaken till det våldsamma kaoset i Syrien och Irak beklagade sig han över Saudiarabiens och Turkiets agerande. Vicepresidenten sade:
”De gav hundratals miljoner dollar och tiotusentals ton vapen till vem som helst som skulle kämpa mot [Syriens president] Assad trots att de människor som mottog leveranserna var al-Nusra och al-Qaida och de extremistiska elementen av jihadister från andra delar av världen.”
Naturligtvis valde Biden att tiga om USA:s centrala roll i stödet till jihadisterna. Saudiarabien och Turkiet tillhör som bekant USA:s närmaste vänner. Men i övrigt var hans ord korrekta.
Väst och dess allierade i Mellanöstern bär stor skuld till framväxten av den fundamentalistiska extremism och terror som idag finns i världen.
Att imperialismen inte har eviga vänner, bara eviga intressen, är väl känt. Det betyder att imperialistmakternas allierade ena dagen kan vara dess fiender nästa dag, för att senare åter stå sida vid sida.
Så förhåller det sig med terrornätverket al-Qaida och de organisationer som följt i dess spår.
Under det socialistiska blockets existens var kommunismen och ”onskans imperium” västvärldens huvudfiende. När detta imperium, Sovjetunionen, gick in i Afghanistan 1979 och ockuperade landet såg USA sin chans.
Tillsammans med Pakistan och Saudiarabien understödde CIA en motståndsrörelse som lockade fundamentalistiska islamister från hela arabvärlden. En av dem som i slutet av 1980-talet fick hjälp med vapen, pengar och militär utbildning var den senare ökände Usama bin Ladin. al-Qaida skapades med direkt stöd av USA:s underrättelsetjänst.
Som bekant blev vänskapen kortvarig. Efter att USA upprättat militärbaser i Saudiarabien vände al-Qaida sin skapare ryggen och slog tillbaka med full kraft den 11 september 2001.
Svaret från USA och dess allierade blev lika brutalt. De följande åren av ”kriget mot terrorismen” försvagade Usama bin Ladins ursprungliga organisation baserad i Afghanistan och Pakistan. Men den huvudsakliga effekten av detta krig var snarast att det skapade en grogrund för nya al-Qaidainspirerade våldsgrupper i långt fler länder.
Ockupationsmakterna talade om demokrati, respekt för mänskliga rättigheter och fred, medan folken i Afghanistan och Irak levde i en verklighet fylld av massdöd, förstörelse och tortyr.
Snart drabbades ännu fler länder av militära angrepp när CIA 2004 inledde drönarkriget. Enligt Byrån för undersökande journalist vid City university i London, som dokumenterar drönarkriget i Pakistan, Somalia och Jemen, har det skördat över 3000 dödsoffer. Hundratals av dem var barn.
Är det någon som tror att pakistanier, somalier eller jemeniter sörjer mindre än fransmän när deras nära och kära brutalt mördas framför deras ögon?
Under senare tid är Syrien och Irak två länder där terrorismen fått ett fäste. Extrema våldsgrupper som Islamiska staten (IS) och Jabhat al-Nusra, den syriska grenen av al-Qaida, lockar till sig tusentals unga män från Frankrike, Sverige och ytterligare ett åttiotal länder. Även de skyldiga till massakern i Paris förra veckan uppges ha kopplingar till IS.
Vad som förtigs i sammanhanget är betydelsen av USA:s kriminella krig i Irak. Utan det hade Islamiska staten inte funnits. Nio av IS blivande ledare satt i USA:s ökenfängelse Camp Bucca någon gång under åren 2003-2009. Det var där de formade sina extrema åsikter och vann sina första anhängare. Fängelset blev ett ”terroristuniversitet”.
Vad som också förtigs när ”världen” demonstrerar för yttrandefriheten och mot terrorismen är Joe Bidens tal på Harvard university.
Flera av de makthavare som var i Paris i söndags är medskyldiga till att Syrien och Irak förvandlats till ett centrum för IS och andra extremistgrupper. För precis som al-Qaida på 1980-talet så hade Islamiska staten, Jabhat al-Nusra och övriga extremistgrupper i Syrien och Irak aldrig kunnat få den styrka de har idag utan det massiva stödet utifrån med vapenleveranser, dollarbuntar och träningsläger.
Dessa makthavare är medskyldiga till att tiotusentals invånare i dessa länder dödats, torterats och våldtagits av inhemska och tillresta extremistkrigare.
Dessa makthavare är medskyldiga till att ha skapat ett kaos som kan få våldsamma konsekvenser långt utanför den aktuella konfliktzonen.
Det är inte bara Saudiarabien och Turkiet, som Joe Biden nämner, som bär stort ansvar för utvecklingen. Under USA:s överinseende har också Israel och Jordanien spelat en viktig roll. Alla nämnda stater fanns representerade i Paris.
Skulden faller också tungt på Frankrike och dess president Francios Hollande. Den franska regeringen har under hela Syrienkonflikten varit drivande i den internationella gruppen Syriens vänner, som aktivt stött det väpnade upproret. I denna grupp har också Sverige deltagit.
Att Frankrikes rebellvänner i Syrien upprepade gånger erkänt att de på marken strider sida vid sida med skolbombande, halshuggande och kyrkoförstörande extremister har inte påverkat president Francois Hollande.
I augusti förra året medgav han för nyhetsbyrån AFP att Frankrike sänt en ny omgång vapen till dessa ”demokratikämpande rebeller”. I vems händer vapnen slutligen hamnar – al-Qaida, IS eller annan grupp? – är omöjligt att veta eftersom de stridande skiftar organisation och lojalitet utifrån vem som för stunden står starkast.
Den vansinnespolitik som Frankrike och västvärlden i stort representerar lär skörda offer för lång tid framöver.