Hoppa till huvudinnehåll
Av

Vem vill bli EU-miljonär?


Två av tre svenskar är ointresserade av valet till EU-parlamentet 7 juni, rapporterar Sveriges Radio. Med stöd av en undersökning gjord av Sifo. Endast 48 procent av de tillfrågade säger att de tänker rösta i EU-valet, vilket med stöd av erfarenhet från tidigare EU-val tyder på ett valdeltagande en bit under 40 procent.

Chansen finns rentav att valdeltagandet sjunker för fjärde valet i följd, under de 37,9 procent från 2004, som hittills utgör bottennoteringen.

Vi skriver ”chansen”. För till skillnad från det politiska etablissemanget, som förenas i en gemensam strävan att framställa
EU-valet som ett uttryck för demokrati, så hävdar vi hela EU-projektet som ett demokratiskt bedrägeri. Någon folkmakt existerar inte i EU, det sk parlamentet till trots. Istället är EU de ekonomiska och politiska eliternas
projekt, i trots mot allt verkligt folkligt inflytande.

Må vara att EU-parlamentet fått mer att säga till om under senare år och att det kommer att få ännu mer makt om Lissabonfördraget olyckligtvis går igenom. Vi hoppas på ett nytt irländskt nej!

Men mer makt till EU-parlamentet betyder inte mer, utan mindre demokrati. Eftersom denna maktutvidgning sker på bekostnad av de nationella parlamenten, som förlorar ännu mer makt, och därmed på bekostnad av folkliga opinioners möjlighet att påverka politiken. Det handlar inte om några korresponderande kärl, utan varje maktöverföring till EU innebär en urgröpning av demokratin, oavsett hur makten sedan fördelas inom EU.

Någon kanske tycker att det är märkligt att ett politisk parti bejakar något som framställs som politiskt ointresse.

Men då hör det till pjäsen att Sifos undersökning alls inte avslöjar något politiskt ointresse i största allmänhet, utan bara ointresse för EU-parlamentsvalet. Och det utan att fråga om orsak. Det kan därför vara så att de som säger att de inte tänker rösta i EU-valet är väl så intresserade av politik, som de som säger att de skall rösta. Det har bara dragit andra slutsatser.

Givetvis finns det likgiltiga personer i båda lägren. Men enligt vår uppfattning har de som vänder EU-valet ryggen mest rätt.
Varför rösta i ett val som mest liknar en dålig version av TV-leken Vem vill bli miljonär? Där mestadels politiska           föredettingar tävlar om månadslöner på 86000 kronor, utan att svara rätt på en enda fråga. Varför rösta i ett val som bara syftar till att ge legitimitet åt ett EU-medlemskap som bara haft negativa konsekvenser för arbetare och vanligt folk?

Vi har all respekt för EU-parlamentariker som Vänsterpartiets Eva-Britt Svensson och Miljöpartiets Carl Schlyter, som försöker göra det bästa möjliga av sina motståndarmandat.

Men likväl utgör EU-parlamentsvalet ett politiskt spektakel av sämsta slag, där utgångspunkten är att ge sken av ett inflytande som inte existerar och av en politisk kamp som inte finns.

I valrörelsen lär inte minst sossarna tala om vikten av att stärka ”vänstern” i EU-parlamentet. Men det är båg. För väl på plats i Bryssel och Strasbourg röstar sossarna i nio fall av tio som moderaterna, något som Junilistan nu avslöjar i en väl dokumenterad rapport (DN-debatt 9 april).

Detta bör betänkas av alla som funderar på att rösta. En röst på Marita Ulvskog är en röst på den stora koalition med moderaterna som sossarna etablerat i EU-parlamentet. En röst på någon enstaka EU-motståndare på någon lista  är samtidigt en röst på EU-anhängarna på denna lista och framförallt en röst på EU-parlamentet som legitim institution.  

Kommunistiska Partiet har uppmanat till bojkott av de tre tidigare EU-valen och vi kommer att göra det också i år, förhoppningsvis med lika gott resultat. Vi anser inte att en bojkott av valet är att  avstå från en möjlighet att påverka. Tvärtom. Att bojkotta ett bedrägligt val är ett utmärkt sätt att uttrycka en uppfattning; att bojkotta EU-valet är  att permanenta och vidmakthålla den legitimitetskris som de svenska EU-vännerna dragits med alltsedan 1995, till fördel för kravet på att Sverige skall lämna EU.

I Sifos undersökning är arbetare i vanlig ordning de mest EU-negativa. Bara fyra av tio LO-medlemmar säger att de tänker rösta 7 juni, vilket pekar på ett valdeltagande ner mot eller under 30 procent.

Utmärkt! säger vi. Klassmedvetenheten är inte vad den borde vara i dagens Sverige, men de flesta arbetare känner i alla fall av intuition och erfarenhet, att EU är ett projekt riktat mot arbetare. Vilket är en början.

Bojkotta EU-valet! Sverige ut ur EU!