konst
Lars Vilks symboliserade besattheten av symboler
För konstnären Lars Vilks var provokationen poängen. I den postmoderna anda han verkade i fanns inte något större sammanhang eller vidare mening.
Brown Island har rätt – konstvärlden stinker av både rasism och klassförakt
Ilskan över förslaget att byta namn på salen Vita havet på Konstfack är löjlig.
Skildrar de riktiga hjältarna
– Jag vill lyfta fram några av de yrken och människor som får staden att fungera, säger Staffan Melin, konstnären bakom en arbetartriptyk som prytt en av ”västlänksväggarna” i Göteborg.
100.000 skattepund till Thatcherjippo: ”En förolämpning”
En stor staty av Margaret Thatcher kommer att resas i den hatade premiärministerns hemstad Grantham. Trots svåra tider pröjsar staden 100.000 pund för invigningskalaset.
Kränkta moderater tar ner tavla: ”Symboliserar antidemokratiska värderingar”
Tavlan I Amelins anda tas bort från fullmäktigesalen i moderatstyrda Jakobsberg. Anledningen är att det går att skymta Marx verk Kapitalet på tavlan. – Tar man bort konst av politiska skäl, då är vi farligt ute, säger konstnären Lenny Clarhäll till Proletären.
”Hon hade arbetarkulturen och klassmedvetandet kring sig"
Birgit Ståhl-Nybergs konst rönte stor uppmärksamhet i 60- och 70-talets progressiva kulturklimat. I dagens offentlighet är den konst hon representerar osynliggjord, liksom klassperspektivet hon skildrar. Därför är det glädjande att Uppsala Konstmuseum åter lyfter fram henne i ljuset.
"Risken är stor att ateljéerna försvinner"
Konstnärerna som arbetar i Gustavsbergs gamla porslinsfabrik i Stockholm protesterar mot Värmdö kommuns planer på att sälja byggnaderna till privata aktörer.
Prenumerera
Passa på! Just nu får du en unik premie på köpet om du tecknar en autogiroprenumeration för 69 kr/månaden!