OS
Idrottsfest & baksmälla
De olympiska spelen är vanligtvis en idrottsfest med hundratusentals människor på arenorna och miljarder framför tv-apparaterna. Nu i coronapandemins spår är det en mer avskalad tillställning inför folktomma läktare. Proletären önskar de svenska idrottarna lycka till. På vägen bjuder Janne Bengtsson på några nedslag i den olympiska historien.
Folkets mästare
Tokyo-OS är över och medaljerna utdelade. I boxningen dominerade som vanligt Kuba. Proletärens Janne Bengtsson berättar om den kubanska boxningen, då och nu.
Proletärens OS-special: fyra delar idrottshistoria
OS 2020 ställdes som bekant in, men som plåster på alla idrottsintresserade läsares sår har Proletären under sommaren kört en OS-special. Här har vi samlat alla fyra delar.
Den tredje mannen
Det är världens mest kända idrottsprotest, Tommie Smiths och John Carlos knutna nävar mot skyn på Olympiastadion i Mexico City 1968. Australiern Peter Norman deltog också i protesten. Även om han inte fick lika mycket uppmärksamhet som Smith och Carlos, så drabbades han lika hårt som de båda amerikanerna.
Den röde brottaren
Han var den tyske olympiern som vågade trotsa Hitler. Han dömdes till fängelse och tävlingsförbud för sin vägran att göra nazi-hälsningen efter en segerrik tävling. Den 24 oktober 1944, åtta år efter fjärdeplatsen i brottningens lätta tungviktsklass i OS i Berlin 1936, avrättades Werner Seelenbinder i ett fängelse i Brandenburg.
Världens bäste
Under ett halvt decennium efter Solskensolympiaden i Stockholm i juli 1912 ansågs Jim Thorpe vara världens främste idrottsman. I Stockholm hade Thorpe överlägset vunnit OS-gulden i fem- och tiokamp, och enligt samtidens reportrar hade kung Gustav V, när han lämnade över tiokampsmedaljen, på stapplig engelska sagt att ”Sir, you are the greatest athlete in the world… min herre, ni är världens främste idrottsman”.
Mer än en mästare
Han är en av de främsta idrottsmännen genom alla tider, en människa som fick betydelse långt utanför den värld som boxningen är. Karriären började med guldet i lätt tungvikt i OS i Rom 1960. Då hette han Cassius Clay, det namn han ansåg vara ett slavnamn.
IOK vill sätta munkavle på idrotten
DEBATT. Internationella olympiska kommittén vill stoppa politiska protester under OS. Långdistanslöparna Jonatan Fahlén och Mikael Ekvall – som själv siktar på att vara med i Sveriges OS-trupp i Tokyo – uppmanar alla idrottare att vägra låta sig tystas av IOK.
Prenumerera
Passa på! Just nu får du en unik premie på köpet om du tecknar en autogiroprenumeration för 69 kr/månaden!