Syrierna om striderna i Damaskus
Proletären har under veckan talat med tre invånare i Syrien samt en syrier som lever i exil om bombdådet i Damaskus och de hårda striderna i huvudstaden. De har olika utgångspunkter och bakgrund, men de förenas i ett kraftigt fördömande av de väpnade grupperna och i ett försvar av den pågående reformprocessen för att demokratisera Syrien.
Ebtessam: ”Det pågår ett mediekrig”
– Tro inte på vad som sägs. Det pågår ett mediekrig.
Det är vad Ebtessam från Homs svarar när hon får höra hur situationen i hennes hemland beskrivs i Sverige. Hon är en av de tiotusentals kristna syrier som flytt undan de islamistiska gruppernas härjningar i Homsprovinsen.
Vi talas vid dagen efter att flera ministrar och höga militärer dödats i ett sprängdåd i Damaskus och när striderna i huvudstaden pågår som värst.
Trots detta uttrycker hon ingen oro över att regeringen håller på att tappa kontrollen eller över att den utlandsstödda oppositionen skulle ta över.
– Vår armé håller på att rensa landet från terrorister. Det kan du vara säker på. Vänta så får du se. Assad kommer att sitta kvar.
May Almoudalal: ”Syriska armén är befriare”
– Vi vill att armén ska befria vårt land från de väpnade gängen och terroristerna som dödar, kidnappar och hotar folk. Fakta är att det är folket som ber armén komma till deras områden.
May Almoudalal bor med sin familj i en av den vidsträckta mångmiljonstadens Damaskus förorter. Proletären har kontakt med henne vid flera tillfällen under den gångna helgen. Hon upprepar att det är de väpnade grupperna som begår brott mot det syriska folket, och hon säger övertygat att den breda majoriteten syrier står bakom landets president.
– Det som sägs i väst om att Assad kommer att falla stämmer inte. Folket vill ha honom som president. Men vi som lever här kan inte göra oss hörda i internationella medier.
På fredagskvällen är det intensiv skottlossning i närheten av hennes hus. När hon i ett meddelande sent på söndagen berättar om den aktuella utvecklingen förklarar hon att kvällen så långt varit lugn. Men tidigare på dagen visade det sig att några väpnade män gömde sig på gården bakom det hus det hon bor.
– I förorterna finns goda möjligheter att gömma sig. Här finns stora gårdar och buskage. De väpnade män som kommit hit har flytt från Homs, Idlib och Hama och andra konflikthärdar. En del av dem har bott hemma hos familjer, som antingen hotats eller fått betalt.
May Almoudalal säger bestämt att de som påstår sig vilja ”befria” Damaskus inte är Damaskusbor.
– Hälften av dem är inte ens syrier.
Dagligen rapporteras om medborgare från Tunisien, Libyen, Egypten, Jordanien och andra länder som dödats eller gripits. ID-handlingar med namn och bilder visas upp i syrisk tv. Som flykting från Irak upprörs May Almoudalal över att många av hennes landsmän återfinns bland rebellerna.
Vid Proletärens pressläggning hör vi av May Almoudalal igen.
– Jag är så glad idag. Äntligen har vi återtagit vårt älskade Damaskus. De flesta affärer är öppna, folk har återvänt till sina hus, transporterna fungerar som vanligt. Igår gick vi på restaurang. Allt var lugnt och fredligt, precis som innan.
Jacob Chabo: ”Väpnade oppositionen är avslöjad”
– Jag betvivlar att den så kallade Fria syriska armén skulle kunna utföra en sådan attack själv. Allt pekar på israeliska Mossad och CIA.
Det säger Jacob Chabo, universitetslärare från kuststaden Latakia, apropå förra veckans terrordåd i Damaskus då bland andra försvarsministern dödades.
Jacob Chabo menar att den väpnade oppositionen förlorat stöd.
– Det gäller även bland de som varit tveksamma till att stödja president Assad. För folket står det nu klart att den så kallade Fria syriska armén består av legosoldater, arabiska islamister och al-Qaidaanhängare.
Patrick: ”Vill skapa syriskt Benghazi”
– Jag har kontakt med folk i Damaskus och jag kan bekräfta att regeringen har situationen under kontroll. Nu är det i staden Aleppo och i de norra delarna vid gränsen mot Irak som läget är som mest spänt.
Patrick är syrier och lever i exil i Kanada. Han står i ständig kontakt med vänner i hemlandet.
– Det som händer i norr är ett försök att förvandla Aleppo till ett syriskt ”Benghazi”, där Turkiet kan gå in med sina styrkor för att stödja Muslimska brödraskapet och al-Qaidaterroristerna.
Det finns många krafter som försöker dra nytta av konflikten. Patrick berättar att hundratals irakkurdiska Peshmergas, som lyder under kurdledaren Masoud Barzani, nyligen gick in i staden Qamishli i nordöstra Syrien.
– De ser staden som en del av det historiska Kurdistan.
Vi frågar hur han ser på Sveriges utrikesminister Carl Bildts senaste kommentar om nödvändigheten att ”hjälpa” Syrien efter det han menar är regimens ofrånkomliga fall.
– Jag skulle vilja fråga utrikesministern vad han tycker om al-Qaida. Efter 11 september fördömde hela världen, inklusive Sverige, terrorismen. I Syrien kämpar vi just nu mot samma fiende. Låt oss bara vara i fred och slutföra denna strid. Och så skulle jag vilja ge ministern rådet att sluta förlita sig på al-Jazira, BBC och CNN.