Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesskribent

Vems underrättelser ska vi tro på?

Krigsivrarna är inte överens om vad som hände i östra Damaskus 21 augusti.


USA:s utrikesminister John Kerry hävdade förra veckan att 1429 personer, varav 426 barn, dödades i Damaskus östra förorter onsdag 21 augusti. Kerry påstod att USA inte bara vet antalet offer utan att bevisen även visar att den syriska regeringssidan bär ans-varet för attacken.

Den franska underrättelsetjänsten har dock kommit fram till helt andra uppgifter. Enligt en rapport från Frankrikes regering finns bevis för att 281 personer dödades, alltså 1147 personer färre än vad USA påstår.

Vilken av dessa ska vi tro på?

En tredje siffra kommer från Läkare utan gränser, som utifrån sina källor på tre sjukhus i östra Damaskus har uppgifter om att 355 personer dött till följd av vad som tyder på att de utsatts för nervgifter.

Men tillskillnad från USA och Frankrike så erkänner Läkare utan gränser i ett pressmeddelande att deras utlåtande inte kan ersätta en undersökning på platsen. De skriver också att de inte kan säga vem som bär ansvaret och att deras rapport inte får utnyttjas för att rättfärdiga en militär aktion.

FN:s utredning om vad som hände i östra Damaskus 21 augusti pågår fortfarande. Dock lämnade FN-teamet Syrien utan att fullfölja den syriska regeringens begäran om att undersöka tidigare kemiska attacker, vilket var den egentliga orsaken till att de befann sig i Damaskus 21 augusti.

Innan FN-inspektörerna lämnade Damaskus så framförde den syriska regeringen en begäran om att de skulle undersöka ytterligare tre misstänkta kemiska attacker i östra Damaskus 22, 24 samt 25 augusti, som regeringen anklagar rebellerna för att ligga bakom.

Inte heller detta hörsammades av FN.