Australiska styrkor begick krigsbrott i Afghanistan
Obeväpnade civila har dödats och unga soldater har tvingats skjuta ihjäl fångar som inkilningsrit, visar en ny rapport.
Australiska specialstyrkor har systematiskt dödat obeväpnade civila i Afghanistan. Det visar en rapport som tagit den australiska försvarsmakten fyra år att sammanställa och som presenterades på torsdagen av försvarsmaktens chef general Angus Campbell.
Enligt den 530-sidiga rapporten har minst 39 personer dödats vid 23 olika tillfällen mellan 2009 och 2013, i vad som skulle utgöra ”krigsbrottet mord”.
Unga soldater, som tidigare inte dödat någon, har också hetsats av sina överordnade att skjuta ihjäl fångar i en sorts inkilningsrit, kallad ”blooding”. Sedan har vapen eller radiomottagare lagts vid de döda kropparna för att skyla över morden.
Campbell sa vid presentationen att inga av de undersökta händelserna kan beskrivas som att de varit i stridens hetta, och rapportförfattaren, generalmajor Paul Brereton, kallade några av dem för ”möjligen den mest vanhedrande episoden i Australiens militära historia”.
Angus Campbell beskrev en ”krigarkultur” och kåranda som gjort det svårt att få trovärdiga vittnesmål från soldaterna.
För två år sedan läckte en bild från 2007, där ett australiskt militärfordon i Afghanistan körde omkring med hissad tysk hakkorsflagga. Äktheten har bekräftats av Australiens försvarsmakt.
Australien är ett av de icke-Natoländer som deltagit med flest soldater i Afghanistan sedan USA:s invasion inleddes 2001. Fler än 39.000 australiska trupper har varit en del av Natokriget, enligt landets minister för försvarspersonal, Darren Chester.
Sverige deltar också fortfarande i Natoinsatsen RSM (Resolute Support Mission), som 2015 ersatte den tidigare Natoledda insatsen ISAF.
Den statliga utredningen om Sveriges deltagande i kriget, som presenterades 2017, visade att inga av de fina orden om att stärka demokrati och kvinnors rättigheter hade infriats. Det enda mål som uppfyllts var att Sverige visat sig vara en pålitlig samarbetspartner till Nato och visat att de svenska trupperna kunde stå till Natoledningens förfogande över tid.