Från golvet: Avtalsdumpning på SJ när personal lånas ut
SJ lånar ut lokförare och tågvärdar till sitt egna dotterbolag – med lägre löner och sämre avtal än sina kollegor. Lokföraren Povel Johansson skriver om en ful avtalsdumpning i coronatider.
Avtalsdumpning är inte bara ett fenomen i branscher utsatta av EU:s förödande fria rörlighet. Sedan i slutet på april har ett trettiotal lokförare och tågvärdar på SJ i Göteborg lånats ut till det egna dotterbolaget SJ Götalandståg. Där tvingas de arbeta med lägre löner och sämre avtal än de kollegor dom delar uniform med. Ren avtalsdumpning av ett av våra mest välrenommerade statliga bolag.
Coronapandemin har slagit hårt mot SJ:s trafik. Precis som för inrikesflyget så har antalet resenärer sjunkit kraftigt. Idag kör exempelvis SJ enbart fyra snabbtåg om dagen mellan Göteborg och Stockholm mot normalt över 20 avgångar per dag.
Det minskande resandet och de sjunkande biljettintäkterna som följd har lett till att företaget går med stora förluster. Sedan 2 april har SJ därför valt att korttidspermittera hälften av sina 3000 anställda i ett försök att minska kostnaderna. En del av de korttidspermitterade lokförarna och tågvärdarna i Göteborg har nu SJ kommenderat ut som bemanningspersonal till sitt dotterbolag SJ Götalandståg.
SJ Götalandståg kör den upphandlade trafiken i Västsverige på uppdrag av Västtrafik. Även om resandet i kollektivtrafiken minskat också här har Västtrafik beslutat att upprätthålla kollektivtrafikens turtäthet i så stor utstäckning som möjligt. Samtidigt har coronapandemin lett till höjda sjuktal och SJ har haft svårt att helt undvika att tåg blivit inställda eller gått utan full bemanning.
I grunden är uthyrningen av personal inget rakt igenom dåligt beslut. För att säkerställa full trafik, vilket inte minst är viktigt ur ett smittskyddsperspektiv, behövs tillfälligt extra personal i bolaget. Istället för att ta in dessa från externa bemanningsföretag så har man nu valt att hämta dessa personer från andra delar av den egna koncernen.
Det avgörande problemet är att SJ vägrat låta den personal som bytt uniform och gått över till sina kollegor på pendeltågen få samma villkor och lön som den ordinarie personalen.
Löneskillnaderna ligger på flera tusen kronor i månaden och villkoren som finns hos SJ:s avtal ger mycket sämre möjligheter till återhämtning. Exempelvis fritt fram för att få utlagt arbete enda fram till klockan 23.59 innan en ledig dag. Det är en omöjlighet för de anställda i dotterbolaget.
Dessutom har SJ Götalandståg en stor del ofrivilliga deltidsanställda bland den egna personalen. Tågvärdar, där de flesta är unga och kvinnor, ges bara anställningar på mellan 75-85 procent. Ett rättvist och riktigt agerande vore att SJ i första hand erbjuda heltidstjänster hos de anställda som vill innan man tar in extra personal utifrån.
Povel Johansson
lokförare