Hoppa till huvudinnehåll

Victoria Park: En hyresvärd från helvetet

Skandalbolaget Victoria Park är ett skolexempel på de privata bostadsbolagens kortsiktighet och ansvarslöshet.

Victoria Park har specialiserat sig på att köpa upp lägenheter ur allmännyttans bestånd.
Artur Szandrowski

Bostadsbolaget Victoria Park har skapat skandaler i snart sagt varenda svensk stad där de etablerat sig. De har gjort sig ökända för vanskötsel och hyresgästfientligt uppträdande.

Missnöjda hyresgäster i Växjö gick så långt som att kalla dem ”en hyresvärd från helvetet”.

Trots sitt rykte har företaget vuxit enormt de senaste åren. Affärsmodellen går ut på att köpa upp äldre lägenheter, lyxrenovera och chockhöja hyrorna.

Under 2017 renoverade de 1.200 av sina 13.437 lägenheter. De 35-40-procentiga hyreshöjningar som följer sådana renoveringar innebär ungefär 8 procents direktavkastning på investeringen.

Trots de höga hyrorna gör bostadsbristen lägenheterna begärliga. Victoria Park har en uthyrningsgrad på 97 procent.

De senaste tre åren har Victoria Parks aktievärde på Stockholmsbörsen svällt med 280 procent. 2017 redovisade de ett resultat på 1,9 miljarder kronor efter skatt.

Detta har väckt utländska riskkapitalisters intresse.

Under påskhelgen meddelade den amerikanska investeringsfonden Starwood Capital att de vill ta över Victoria Park. ”En möjlighet för oss att etablera oss på hyresbostadsmarknaden i Sverige” heter det i ett pressmeddelande.

Dagens Industri skriver om ett växande utländskt intresse för svenska fastigheter i allmänhet och miljonprogrammets hus i synnerhet. Ryktet om snabba pengar har spridit sig.

En relativt stor del lägenhetsbeståndet i Sverige är fortfarande i allmännyttans ägo. Detta minskar i rasande takt.

De senaste tre årtiondena har visat att kommunerna mer än gärna säljer ut sina fastigheter till vrakpris. En borgerlig bostadspolitik, men i högsta grad anammad av Socialdemokraterna, som inte sällan är drivande i utförsäljningarna.

De gånger affärerna inte sker i största möjliga tystnad kläs de i vackra ord om investeringar för framtiden och de privata bostadsbolagen beskrivs som ansvarstagande aktörer som vill satsa på långsiktig utveckling. 

Mycket tyder på att Victoria Park är en av Sveriges sämsta hyresvärdar. Om detta vittnar hyresgäster över hela landet. 

Men Victoria Parks metoder är inte unika. Inte heller deras kortsiktighet. Och framförallt inte devisen om profit före hyresgästers behov. 

Om Victoria Park byts ut mot en annan privat värd, så som tidigare privata värdar bytts ut mot Victoria Park, kommer mycket lite att förändras. Nya företagslogotyper på kvartersskyltarna, kanske några nya underentreprenörer, men hyresgästerna är kvar i samma sits och bostadsmarknaden kommer inte att förändras till det bättre.

Även om kommunala bostadsbolag numer drivs enligt marknadsprinciper erbjuder de en helt annan insyn och möjligheter för hyresgäster att påverka. De underlättar också införandet av en social bostadspolitik, en som utgår från behoven, inte möjligheten att göra snabba pengar. 

”Det är ju skandal!”

Mikael Holmkvist har bott i Södra Lövgärdet i åtta år och har således erfarenhet av två privata hyresvärdar i området. Först Stena Fastigheter, som för några år sedan fick öknamnet ”Satans Fastigheter” av de boende på Pennygången i Göteborg, och nu Victoria Park. 

– Stena var inte suveräna, men sa man till om något så fick man i alla fall hjälp. För Victoria Park ska allt kosta så lite som möjligt, det är oftast bara tillfälliga lösningar man får. Och allt som kommit fram om Victoria Park gör ju inte direkt att man blir mer positiv. Det är nog ingen här ute som är positivt inställd till dem. 

Kristofer Lundberg
Hyresgäster i Lövgärdet protesterade mot Victoria Park tidigare i år.

Mikael Holmkvist berättar om den entreprenör Victoria Park anlitade för att utföra reparationer. De boende fick meddelande om att man var tvungen att vara hemma hela dagen eller lämna in nycklarna – och om man inte hann göra det skulle man åka på en ”straffavgift” på 1.500 kronor. 

– Vi var flera hyresgäster som sa till dem att det inte kunde gå till på det viset. Någon månad senare kom det en ursäkt från dem.

/ Mikael Holmkvist
Protestmötena mot Victoria Park har samlat hundratals personer. De verkar ha skrämt upp bolaget lite – efter mötena blev de bättre på att fixa saker och sätta på värmen i lägenheterna. 

Mikael Holmkvist tycker om att bo i Lövgärdet, men på grund av en anställning han inte kunde tacka nej till går flyttlasset till hemorten Arboga om några veckor. I dagarna fick han sin tvåa besiktigad. Victoria Park skäms inte för sin affärsmodell.

– Här ska vi renovera och så blir det dubbelt så dyrt, sa de. Den ska alltså kosta ungefär 8.000 kronor i månaden. Det är ju skandal! 

Flaminia De Luca har bott i Södra Lövgärdet i tre år. Proletären träffar henne på väg till tvättstugan. 

– Det är mycket som är dåligt i tvättstugorna. Tvättmaskinerna är farliga, dörrarna fungerar inte och man hittar ofta kondomer på golvet.

/ Flaminia De Luca
Hon tycker inte att Victoria Park gör ett bra jobb, varken med lägenheterna eller utomhusmiljön. Hon är särskilt orolig för barnen då det ofta ligger farliga föremål på gårdarna.

– Och det är svårt att lämna klagomål, de vill ha allting skriftligt, vilket är svårt för många som inte kan språket.

Rannebergen motade Victoria Park i grind

Artur Szandrowski
Rannebergsborna organiserade bland annat flera protester utanför kommunfullmäktige.

Hösten 2017 fick hyresgästerna i Rannebergen, Göteborg veta om kommunens planer på att sälja ut närmare 300 lägenheter ur allmännyttans bestånd till Victoria Park. Stora protester följde.

När affären stoppades i sista stund påstod kommunen att det var på grund av avslöjandet att en underleverantör till Victoria Park hade kopplingar till organiserad brottslighet. Hyresgästerna menar dock att kommunpamparna kände sig pressade av deras protester.

Ett halvår har gått sedan kampen.  

– Och vi tar upp det hela igen, om det skulle behövas, säger Terhiä Voionmaa, en av många rannebergsbor som kämpade mot utförsäljningarna.

/ Terhiä Voionmaa
Hon berättar för Proletären att motståndet visade för många rannebergsbor hur viktigt det är att organisera sig. Många av hyresgästerna blev väldigt aktiva i Hyresgästföreningen efter protesterna.

Har din åsikt om Victoria Park förändrats efter denna tid?

– Inte ett dugg. Kapitalet gör vad det alltid har gjort – det finns för att tjäna pengar till aktieägarna. Vilket de nu kommer göra i kopiösa mängder när de säljer bolaget vidare. Det visar också att de aldrig hade tänkt vara några ”långsiktiga” ägare som tar ansvar för våra hem.

– Min åsikt är att Victoria Park är ett oseriöst bolag och att de inte borde få äga lägenheter, säger rannebergsbon Sara Juaniquina Berlin. 

Hon berättar för Proletären att alla som engagerade sig i kampen var glada över att inte få Victoria Park som värd. Dessvärre blev lyckan kortvarig. 

/ Sara Juaniquina Berlin
Samtidigt som affären avbröts röstades nya direktiv igenom som innebär att framtida beslut om utförsäljningar av allmännyttans bostäder i staden inte kommer att behöva gå genom kommunfullmäktige.

Vad gäller Victoria Parks lägenhetsbestånd i Lövgärdet menar Sara Juaniquina Berlin att återkommunalisering är ett bra alternativ.

– Det är exakt det som behövs för att stärka och lyfta området. De privata aktörerna måste bort och kommunen måste ta ansvar för sina invånare.

Grindsamhället i Malmö

Limhamn i Malmö blev startplats för Victoria Park. 2009 byggde de ett ”gated community”, Sveriges första, med samma namn som bolaget.

Många kritiska röster höjdes, men kommunpamparna såg mer positivt på saken – till exempel Karolina Skog (MP), byggkommunalråd i Malmö, som kallade denna rikemansoas för ”ett spännande livsstilskoncept”.

Några år senare tog Victoria Park över driften av de skandalomsusade lägenheterna i Herrgården. Välbehövliga renoveringar, men med kraftiga hyreshöjningar följde. Boende i ett av Malmös fattigaste områden tvingades helt plötsligt betala tiotusentals kronor mer i hyra om året.

Inget jobb – ingen bostad

Allmännyttan har ett socialt uppdrag, åtminstone formellt. Privata hyresvärdar tar sig inte an ett sådant.

Följande exempel är hämtat från 2011, när kommunala AB Bostäder i Borås, trots Hyresgästföreningens protester, sålde ut över 900 lägenheter till Victoria Park. Den nya hyresvärden skapade snabbt rubriker i lokalpressen när de meddelade att de inte kommer hyra ut till någon som saknar jobb.

En stor del av lägenheterna finns i Hässleholmen, ett område i Borås med sociala problem och arbetslöshet över snittet. Victoria Park hänvisade arbetslösa bostadssökande till de kommunala bostadsbolagen, vars bestånd ironiskt nog minskat kraftigt genom utförsäljningen.                                                         

Arbetskraftsimport

För två år sedan sålde Växjö kommun ut omkring 900 hyreslägenheter till Victoria Park. Redan några månader efter affären aviserade Victoria Park hyreshöjningar på uppemot 50 procent.

– Det är detta som vi var kritiska mot redan från början. Victoria Park har som affärsidé att köpa delar av allmännyttan, renovera och sälja vidare. Detta sker inte i samråd med hyresgästerna, tyvärr, säger Björn Johansson, ordförande i Hyresgästföreningen Sydost till Smålandsposten.

Jan-Åke Karlsson /

I mars 2018 skriver samma tidning att polisen omhändertar tio ukrainska byggnadsarbetare utan arbetstillstånd på en av Victoria Parks byggarbetsplatser i centrala Växjö. Victoria Parks områdeschef Sanne Clausen berättar förvånat för SMP att hon trodde att det rörde sig om arbetskraftsimport från Polen.

Hon brydde sig inte särskilt mycket om att kolla upp saken – eftersom föreståndaren hade polsk bakgrund och det enligt henne har pratats polska på arbetsplatsen har hon ”låtit sig nöjas med det”.