Hoppa till huvudinnehåll
Av
Plåtslagare

Ledarkrönika: Gärna där, men inte här

LO välkomnar den stora strejken i Indien samtidigt som de smider bojor åt arbetare i Sverige.


”Regeringen bör snabbt förbjuda den typ av strejker som just nu pågår i Sveriges hamnar – och inte vänta till den 1 januari 2020.”

Kravet kommer från Svenskt Näringsliv som tillsammans LO, Saco och TCO vill få de nya antifackliga tvångslagarna på plats så snabbt som möjligt.

De tre fackliga huvudorganisationerna bekräftar återigen sin totala uppslutning bakom det som borde vara motståndaren. Men få, om ens någon, blir väl längre förvånad?

Parterna som nu är så angelägna om att få bojorna på plats på Sveriges arbetare har också smitt dem. De föregrep den statliga stridsrättsutredningen med ett eget lagförslag till ensidig begränsning av fackföreningarnas rätt till konfliktvapnet.

Samtidigt som LO lustmördar grundläggande fackliga principer i Sverige har man lagt upp en artikel om världshistoriens största strejk på sin hemsida. Den mäktiga generalstrejken i Indien.

Samtidigt som LO lustmördar grundläggande fackliga principer i Sverige har man lagt upp en artikel om världshistoriens största strejk på sin hemsida.

Där genomförde tio fackliga centralorganisationer nyligen en två dagar lång nationell strejk. Det var en politisk strejk i protest mot den indiska regeringens beslut att försämra arbetsrätt och förändra pensionssystemet.

Leif Isaksson, som är internationell ombudsman på LO, kommenterar och är inte förvånad över strejken. ”Hårt arbete ger stora vinster åt de multinationella företagen som visar sitt tack genom att tillsammans med regeringar motarbeta alla försök till förbättringar för arbetarna”, säger Isaksson och fortsätter.

”De rättigheter som åstadkommits av tidigare fackliga ansträngningar tas bort steg för steg genom avregleringar, privatiseringar och reglerade korttidsanställningar.” Men Isaksson hyser nu hopp om en ”arbetstagarvänlig” regering i Indien:

”Det kan mycket väl vara så att vi i framtiden kommer att se den indiska generalstrejken 2019 som händelsen som tippade utvecklingen till förmån för rimliga anställningsvillkor, inte bara Indien, utan i hela världen.”

Isaksson har rätt. Den politiska strejken är ett utmärkt verktyg för att påverka och återta initiativet. De fackliga organisationerna i Indien är värda all respekt och beundran för sin framgångsrika strejk.

Vi här i Sverige kan däremot inte hoppas  på att även våra villkor ska påverkas positivt av denna strejk. Särskilt inte när organisationen som anställt Isaksson medverkar till att tippa utvecklingen i motsatt riktning.

Men vi kan inspireras. Här behövs också krafttag som skakar om.