Kommunalare om Las-avtalet: ”Slår sönder det vi kämpat för”
Kommunal och IF Metall ansluter sig till överenskommelsen om Las mellan PTK och Svenskt Näringsliv. ”Vi splittras och försvagas som arbetarrörelse”, säger kommunalmedlemmen Edin Alukić.
Tidigare har IF Metall öppnat för att ansluta sig till överenskommelsen mellan Svenskt Näringsliv och PTK om försämrad arbetsrätt – trots att LO sagt nej. Nu blir Kommunal det andra förbundet som ställer sig utanför den fackliga samordningen.
På en presskonferens den 4 december meddelade fackförbundet Kommunal att de tillsammans med IF Metall ansluter sig till PTK:s och Svenskt Näringslivs överenskommelse om Lagen om anställningsskydd (Las).
På Kommunals Facebooksida utbröt det en smärre storm bland medlemmarna när beskedet kom. En övervägade majoritet av alla kommentarer är mycket kritiska mot beslutet och förbundets agerande. Många oroar sig för att anställningstryggheten nu riskerar att försvinna.
En av dessa är Monica Santana Lundberg, personlig assistent och kommunalare från Umeå.
– Jag vet inte vad man ska säga. Man slår sönder det som arbetarklassen kämpat för i många år.
I slutet av oktober gav Tobias Baudin ett blankt nej till överenskommelsen, men nu har alltså Kommunals styrelse ändrat sig. Anledningen är, enligt förbundet, att de fått igenom förbättringar för sina medlemmar som innebär ett ”stort steg framåt för jämställdheten”.
– Jag är glad att vi äntligen kan förpassa allmän visstid till historieböckerna och att missbruket av hyvling stoppas, säger Tobias Baudin i ett pressmeddelande.
Att allmän visstid förpassats till historieböckerna är dock en sanning med modifikation. Anställningsformen ändrar namn till ”särskild visstid” och för med sig några ändringar. Att bli så kallat inlasad kommer nu ske efter nio månader på en treårsperiod och efter 18 månader på en femårsperiod. Men dessa principer missbrukas redan idag ofta av olika arbetsgivare genom att byta arbetsuppgift och arbetsplats för den anställde.
På ett personligt plan är Monica Santana Lundberg orolig. Speciellt när hon läste att arbetsgivaren fortfarande har kvar möjligheten att sparka anställda med ”samarbetssvårigheter”.
– Min dotter är 19 år och jobbar inom kommunen. Jag har försökt förklara för henne hur pass viktigt Las är. Nu riskerar vi att sparkas om vi blir obekväma. Morsan kallade alltid Kommunal för “bröderna Pripps”. Hon syftade på att de bara drack öl och inte gjorde något för arbetarna. Det stämmer kanske även idag.
Möjligheten att sänka en arbetares sysselsättningsgrad (så kallad hyvling) finns också kvar i överenskommelsen. Kommunal meddelar dock att arbetsgivaren nu måste meddela den anställda om hyvling mellan en och tre månader i förväg och följa turordningsreglerna (som beskrivs nedan).
I övrigt kvarstår det mesta i överenskommelsen mellan PTK, Svenskt Näringsliv, IF Metall och Kommunal. Saklig grund ändras till sakliga skäl. Företag får undanta 15 procent av personalen från turordningsreglerna vid arbetsbrist. Ett undantag som får användas av arbetsgivaren så ofta som var tredje månad.
Överenskommelsen har nu lockat till sig två LO-förbund: Kommunal och IF Metall. Inom PTK har det väckts en kritik om att organisationen splittrar fackföreningsrörelsen genom överenskommelsen med Svenskt Näringsliv. En kritik som även finns inom Kommunal.
– Vi splittras och försvagas som arbetarrörelse och då blir det lättare att styra oss. Man sa tidigt att man inte skulle gå utanför LO-samarbetet, och nu kommer beskedet. Det känns som ett svek. Men vem vet? Det kanske blir bra för Kommunal. Men min magkänsla säger att det inte blir det, säger Edin Alukić, stödassistent och kommunalare från Karlstad.
– Ska facket stötta Socialdemokraterna till varje pris? Vi som jobbar på golvet har samma problem att betala hyran, oavsett vem man röstar på. Ligger lojaliteten till medlemmarna eller till politiken?
Proletären deltog på Svenskt Näringlivs presskonferens och frågade om Kommunal kände sig träffade av kritiken.
– Det är en onaturlig gång att vi förhandlar med Svensk Näringsliv på det här sättet, men LO har sina stadgar och två möjligheter. Antingen har man samordnade förhandlingar eller också förhandlar förbunden enskilt. Den här gången blev det enskilt, sa Johan Ingelskog, avtalssekreterare på Kommunal.
Det som PTK, Kommunal och IF Metall håller fast som viktigt i överenskommelsen är att även visstidsanställda nu också kan få hjälp vid en omställning. Men denna yrkesutveckling får ske först efter åtta års anställning för tillsvidareanställda. För visstidsanställda är det i dagsläget oklart vilka regler som kommer att gälla.