Hoppa till huvudinnehåll

Kubas ambassadör: ”Tack för solidariteten!”

USA:s kriminella blockad mot Kuba gör att landet inte kunnat köpa respiratorer och mediciner. ”Fientligheten och de aggressiva påtryckningarna har nått otroliga nivåer”, säger Kubas ambassadör Alba Soto Pimentel till Proletären.

Alba Soto Pimentel på ambassaden i Stockholm.
Privat

Om en vecka röstar FN:s generalförsamling återigen om att USA:s kriminella blockad mot Kuba måste hävas. Den här gången sker omröstningen dessutom i en mycket speciell kontext, påpekar Alba Soto Pimentel, Kubas ambassadör i Sverige.

– Som alla länder har vi en extra svår situation på grund av pandemin, som påverkat alla ekonomier i världen. Men vi lider dessutom under blockaden, som de senaste 60 åren har varit det största hindret för Kuba att utvecklas.

Under pandemin har blockaden påverkat tillgången till livsviktiga mediciner och sjukvårdsmaterial. Kuba har bland annat stoppats från att köpa in respiratorer för att vårda covidsjuka.

– Fientligheten och de aggressiva påtryckningarna har nått otroliga nivåer, som också skadar andra länder som vill handla med Kuba. Därför säger vi att det inte bara är en blockad, utan ett embargo, säger Alba Soto Pimentel till Proletären.

– Det är inte bara ett system som USA upprätthåller gentemot Kuba, utan mot alla länder som skulle vilja samarbeta med oss. Ett system som påverkar länders suveräna rättigheter och som till exempel gör att banker inte vågar samarbeta med Kuba, av rädsla för repressalier från USA.

Förra året sköts FN-omröstningen upp på grund av pandemin. Året dessförinnan röstade 187 länder för att blockaden ska hävas, ynka tre däremot: USA, Israel och Brasilien. Colombia och Ukraina avstod.

– Trots det respekterar USA inte FN och internationella lagar. Det visar på en otrolig dubbelmoral. Det land som påstår sig bry sig så mycket om mänskliga rättigheter begår själv de mest flagranta systematiska brott mot mänskliga rättigheter mot elva miljoner människor i Kuba.

– De fyra åren under Donald Trump har USA:s regering tagit till fler än 240 olika åtgärder för att försöka frysa alla intäkter till Kuba, för att förneka oss tillgång till finansiella operationer. Det stoppar naturligtvis investeringar och mycket handel. Produktiva processer som är nödvändiga för utvecklingen av vilket land som helst.

Samtidigt konstaterar Alba Soto Pimentel att inget förändrats sedan Joe Biden tagit över presidentposten efter Trump.

– Absolut ingenting. Det är en paradoxal situation egentligen. Vi är två grannländer med diplomatiska relationer och ambassader i varandras länder, men den andra parten behandlar oss som fiende. Inget har lättats i blockaden.

Även förändringarna i relationerna då Barack Obama besökte Kuba 2016 – som första amerikanska president sedan den kubanska revolutionen – har överdrivits, menar hon.

– Under samma tid utfärdade USA de allra högsta böterna mot banker och andra institutioner i andra länder för att ha kopplingar till Kuba. Det visar att politiken för att förstöra det kubanska systemet var densamma som tidigare, bara att de försökte krama oss till döds istället för den öppna aggressionen. De skulle kväva oss ideologiskt, men det lyckades inte.

Vad kan man göra i Sverige för att stödja Kuba mot USA:s aggressiva politik?

– Det gör ni ju redan! Vi är väldigt tacksamma för all solidaritet och för de demonstrationer som varit runtom i världen mot blockaden och till stöd för Kuba. Vi vill tacka varje person som ägnar en enda minut av sin tid åt ett folk så långt borta – men som känns nära.

– Det är viktigt för oss att få visa vår tacksamhet mot dem som är solidariska med Kuba. Vi är inte ett rikt folk, men vi är rebeller och väldigt övertygade om vad vi bygger. De som ligger bakom blockaden kommer få ge sig innan vi ger upp vårt samhällsprojekt.