Las-utredning sågas – kan vara medveten taktik
Las-utredningens förslag skulle innebära ett stort steg bakåt för anställningstryggheten. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark uppmanar istället till förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter. Medveten taktik, menar debattören Frances Tuuloskorpi.
Den 1 juni presenterades utredningen om så kallad modernisering av arbetsrätten. Redan innan den presenterades kritiserades den för att kraftigt gynna arbetsgivarna. ”På sportspråk så är det väl 10-1 till arbetsgivarna”, menade Kommunals ordförande Tobias Baudin förra veckan.
Enligt förslagen ska det bli enklare och mindre kostsamt för arbetsgivare att säga upp arbetare på grund av personliga skäl. Facket fråntas rätten att agera om en arbetsgivare säger upp anställda utan att ange saklig grund, i företag med upp till 15 anställda, och undantagen i turordningsreglerna utökas från två till fem, i alla företag oavsett storlek.
Utredningens innehåll, som läckte ut redan förra veckan, har fått skarp kritik från många håll. Men Centerpartiet och Liberalerna är nöjda och vill få ut utredningen på remiss omgående.
– Det här är en väldigt viktig och avgörande förbättring, säger Martin Ådahl, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Centerpartiet, till TT.
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark underkänner utredningen och menar att den inte lever upp till kravet att balansen mellan parterna på arbetsmarknaden upprätthålls.
– Utredningen har kraftig slagsida till arbetsgivarnas fördel, säger hon i en intervju i DN.
Men i januariavtalet finns också en möjlighet för arbetsmarknadens parter att själva förhandla fram en förändring av arbetsrätten och att regeringen och samarbetspartierna i så fall ska rätta sig efter den. Annars ska utredningens förslag genomföras.
– Jag vill verkligen uppmana parterna att ta den här möjligheten. Om de kommer överens så är det med deras förslag vi kommer att gå vidare, säger Eva Nordmark.
En del varnar nu för att det är samma taktik som vid försämringarna av strejkrätten, där regeringen presenterade ett förslag som sedan ”mildrades” genom en överenskommelse mellan arbetsmarknadens parter.
En av de som varnar för den här taktiken är Frances Tuuloskorpi, skribent, debattör och före detta klubbordförande:
”Fackföreningar ryter, det pågår namninsamling, osv. Bra, men risken är att vi går rakt i fällan. Det är inte meningen att detta förslag ska antas i riksdagen! Det är meningen att förslaget ska tvinga LO/facken att vid förhandlingsbordet med arbetsgivarorganisationerna själva förhandla fram försämringar av anställningstryggheten. Och att fackledningarna ska kunna säga: Vi förhindrade i alla fall något värre.”, skriver Tuuloskorpi på sin blogg.
Utredningen föreslår att ändringarna ska träda i kraft den 1 januari 2022.