Massprotester i Honduras: ”Diktaturen är på väg att falla”
Tiotusentals honduraner demonstrerar mot högerregeringens intentioner att privatisera sjukvård och utbildning. Samtidigt har USA skickat 300 soldater till sin befintliga militärbas i landet, vilket vänsteroppositionen fördömer som ett hot mot både Honduras och närliggande länder.
Under de senaste månaderna har läkare, lärare och andra offentlighetsanställda, förenade i en gemensam kampplattform, på allvar utmanat den honduranska högerregeringen. Plattformen har skapat en massrörelse med strejker, vägockupationer och demonstrationer över hela landet. Dessa har i sin tur bemötts av arméns våld vari fem personer dödats och dussintals skottskadats.
Den utlösande katalysatorn för de massiva protesterna är regimens intentioner att privatisera sjukvård och utbildning och sparka tusentals anställda. Som av en tillfällighet kom besluten efter att IMF besökt landet.
– Kampplattformen samlar inte bara läkarna och lärarna utan i praktiken hela folket. Därför har landet lamslagits trots att regimen har försökt splittra, förhala och neutralisera rörelsen men inte lyckats. Kampplattformen är en högre nivå av den politiska kampen.
Det säger Vitalino Álvarez, en bondeledare i den av blod färgade Aguandalen i norra Honduras, till Proletären. Där har 150 organiserade bönder mördats sedan militärkuppen den 28 juni 2009 i sin kamp för jorden. Alvarez är själv ett exempel på terrorn mot folkrörelsen och har utsatts för fyra attentat varav två var nära att släcka hans liv. Den stora delen av de organiserade bönderna deltar i försvaret av utbildningen och hälsovården.
I förra veckan besköt arméhelikoptrar bönderna i den revolutionära bastionen Guadalupe Carney. Som svar på denna hänsynslösa attack anklagas kampplattformens medlemmar för att ha stoppat och antänt 20 containers med bananer tillhörande USA-bolaget Dole. Aktionen skakade om regimen medan arbetsgivarföreningen verkade ha fått nog.
”Den största vandalen är den som utnyttjar armén och bryter mot författningen”, sa Eduardo Facussé, ordförande för arbetsgivarföreningen Cohep, i ett uttalande som tolkades som att den samhällssektor som stödde militärkuppen 2009 nu tar sin hand ifrån den.
– Varje aktion föder en motreaktion. Om folk ockuperar vägen med fredliga medel men attackeras från luft och land av uniformerade med vapen som används i krig, då kan reaktionen bli våldsam, tillägger Vitalino Álvarez.
– Diktatorn reser ut i världen och säger att Honduras är ett fredligt land. Lögn! Honduras folk är utsatt för ett icke förklarat krig. Men nu säger vi stopp! Diktaturen är på väg att falla och ett enigt folk är berett till allt!
Nu får också USA sällskap i Honduras av sin gendarm i Mellanöstern, Israel, som ska förlägga 1100 israeliska militärer och rådgivare och bygga en egen militärbas, granne med USA-basen Soto Cano i staden Comayagua. Också på plats, sedan månaderna efter militärkuppen 2009, återfinns Colombia med rådgivare för militär, polisiär och underrättelseverksamhet. Oppositionen menar att denna ”ondskans trio” är den som opererar mot ”den inre fienden” i Honduras, det vill säga mot den politiska vänsteroppositionen, allt enligt den Nationella Säkerhetsdoktrinens manual.
– När folket är berett att ge allt, kommer vi att sparka ut Imperiet, israelerna och colombianerna! Här har du ett folk som bestämt sig för att diktaturen ska falla och i [länet] Colon är vi beredda att ge våra liv. För det är bättre att dö upprätt än på knä framför en fascistregim! sammanfattar Vitalino Álvarez.
I fredags kväll uppgav Mexikos utrikesminister att man kommit överens med Donald Trump om att militarisera Mexikos gräns mot Guatemala med 6000 marinsoldater och i praktiken stoppa den centralamerikanska migrationen. Beslutet har framkallat stor kritik i och utanför Mexiko och ses i Centralamerika som ett knäfall inför Trump. USA:s gränsmyndigheter uppger att mellan den 1 oktober 2018 och 31 maj 2019 har 304.828 asylsökande honduraner gripits av USA-myndigheterna, i genomsnitt 1.254 personer per dag, vilket illustrerar den dramatiska situationen i det land de lämnar.
I lördags offentliggjorde Heidi Fulton, tillförordnad ambassadör för USA i Tegucigalpa, att 300 marinsoldater anlände den 5 juni till Honduras, vilka också ska opera i Guatemala, Belize och El Salvador. Denna kommandostyrka ska förstärkas och tränas med enheter ur colombianska, peruanska och brasilianska militära specialstyrkor under Pentagons överinseende.
Den uppfattas av det honduranska vänsterpartiet Libre som en spjutspets i kommande invasioner mot länder som Venezuela, Kuba och Nicaragua. Libres ordförande Manuel Zelaya betraktar talet om att dessa till tänderna beväpnade militärer ska opera i händelse av ”naturkatastrofer”, som ett stort skämt.
”Vi fördömer närvaron av USA-trupper på vårt territorium och kräver att de och överstelöjtnant Fulton [hon har den militära graden, reds anm] drar sig tillbaka eftersom de utgör ett hot för Honduras folk, skrev Zelaya i ett Twitterinlägg i söndags.