Kommentar: Natos jätteövning i Europa ingen ”aggression”?
Ryssland har avslutat sin militärövning vid gränsen mot Ukraina och flyttar tillbaka trupperna. Då drar en av de största USA-ledda övningarna i Europa på decennier igång – med spetsen riktad mot Ryssland. Räkna inte med att få höra lika mycket om den på nyheterna som om den ryska.
Medan nyheterna i Sverige handlat mycket om ”rysk aggression” vid gränsen mot Ukraina på sistone, har det varit desto tystare om den USA-ledda krigsalliansen Natos jätteövning Defender-Europe 21. Som riktar sig mot just Ryssland, med fokus på Svarta havet och att snabbt kunna flytta Natotrupper österut. Ukraina är ett av de deltagande länderna.
Sedan mars har amerikanska trupper anlänt till Europa och just nu pågår förberedelser och militära förflyttningar i Tyskland och andra länder. Sammanlagt kommer fler än 30.000 trupper från 27 länder att öva krig i fler än 30 övningsområden i Europa fram till i juni.
Förra årets Defender-Europe skalades ner på grund av coronapandemin men skulle vara den största truppförflyttningen från USA till Europa på 25 år, och årets upplaga av övningen är utvidgad. Det är en av de största USA-ledda övningarna i Europa de senaste decennierna.
I Defender-Europe 21 ingår flera sammankopplade övningar: Swift Response involverar luftburna operationer i Estland, Bulgarien och Rumänien, där fler än 7.000 trupper från elva länder deltar. I Immediate Response deltar fler än 5.000 trupper från åtta länder i 31 olika träningsområden i tolv olika länder, och i Saber Guardian deltar fler än 13.000 soldater från 19 länder.
Natos ständiga utvidgning österut och USA:s inringning av Ryssland är bakgrundsfond till övningen. ”Defender-Europe ger oss de bästa möjligheterna att finslipa våra förmågor bredvid våra allierade och partners i den strategiskt viktiga balkan- och Svarta havet-regionen så att vi kollektivt är redo att svara på vilken kris som helst som kan uppstå”, säger Christopher Cavoli, befälhavande general i U.S. Army Europe and Africa, i ett pressmeddelande.
Defender-Europe är också direkt kopplad till två andra övningar som kommer att genomföras samtidigt och med delvis samma deltagare: African Lion, som är USA:s Afrikakommandos årliga övning, där 5.000 soldater kommer att träna framför allt i Marocko, och Steadfast Defender, som är en serie Natoövningar som ”fokuserar speciellt på transatlantiska förstärkningar i Europa och som demonstrerar Natos förmåga att svara snabbt på hela spektrat av hot”, enligt pressmeddelandet.
Några av deltagarländerna, som ger USA möjlighet att flytta sina trupper ständigt närmare Ryssland, visar tydligt på hur Natos målmedvetna utvidgning österut är verklighet och inte någon desinformation eller rysk propaganda, vilket kommentatorer likt SVT:s Bert Sundström vill få det till.
Av länderna på Balkan blev Kroatien och Albanien medlemmar i Nato 2009, Montenegro 2017 och Nordmakedonien så sent som förra året. Rumänien och Bulgarien är Natomedlemmar sedan 2004, och förra året meddelade Pentagon att 11.900 amerikanska trupper flyttades från Tyskland för att förstärka Natos sydöstra flank.
I USA:s militärbudget för 2021 (på sammanlagt 740 miljarder dollar) ingår också 130 miljoner dollar för att uppgradera flygbasen Campia Turzii i Rumänien och göra den till ett viktigt nav för Nato i Svarta havsområdet.
Men om USA:s och Natos aggression mot Ryssland hörs inget på nyheterna. Inte heller om hur USA utökar sin militära närvaro i Europa, men det gör man.
Joe Bidens försvarsminister Lloyd Austin meddelade häromveckan att USA skickar 500 nya trupper till Tyskland, där USA redan har 34.500 soldater stationerade. Och för två veckor sedan skrev Norge ett avtal som ger USA rätt att anlägga militärbaser vid fyra norska flygplatser. Ändå menar den norska regeringen att avtalet inte förändrar den hittillsvarande politiken att Norge aldrig ska förbinda sig att öppna utländska baser i landet i fredstid.
”Varje amerikansk militär aktivitet i Norge kommer fortsatt vara nära koordinerad mellan Norge och USA”, skriver regeringen i ett uttalande, medan försvarsminister Frank Bakke-Jensen också spelar ner betydelsen i en intervju med Norsk Telegrambyrå:
– Avtalet är en modernisering och vidareutveckling av de avtalen och samarbetet som vi redan har med USA. Den är viktig för norsk säkerhet inom ramen för Nato.
Sveriges värdlandsavtal med Nato, som godkändes av riksdagen 2016, innebär att USA och Nato kan komma att använda svenskt territorium för att föra krig mot Ryssland, och i samband med försvarsuppgörelsen förra året erkände försvarsminister Peter Hultqvist att återupprättandet av regementena i Falun och Sollefteå handlar om att skydda Natotrupper.
– Det handlar om skyddet av transportvägarna från Trondheim som kan användas i en krissituation, sade Hultqvist till SVT i ett ovanligt anfall av klarspråk.
Och vad finns i Trondheim? Jo, stridsvagnar och annan krigsmateriel för 15.000 amerikanska marinkårssoldater att användas när det blir skarpt läge.
Vem är det egentligen som hotar vem? Vilken är den aggressiva parten här?
Om man lyssnar på Hultqvist och papegojor som Bert Sundström är det Ryssland och Vladimir Putin – men alla fakta visar på hur det är USA och Nato som flyttar fram sina positioner mot Ryssland, inte tvärtom. Och skamligt nog ställer svenska politiker lydigt upp och gör Sverige till måltavla i ett tänkt krig med Ryssland.
Men förutom när Hultqvist råkar försäga sig får vi aldrig höra om det på nyheterna.