Nya avslöjanden i Kry-affären – kopplingar till Moderaterna
Härvan kring vårdbolaget Kry fortsätter. Nu avslöjas politiska kopplingar mellan Krys ledning och det moderata finansborgarrådet Iréne Svenonius.
Striden om huruvida det privata vårdbolaget Kry ska få ta över 1177 Vårdguiden, och sko sig på stockholmarnas skattepengar, fortsätter. Det är en affär som Proletären berättat utförligt om tidigare, och som nu ska avgöras av politikerna i Region Stockholm. Där styr Moderaterna uppbackade av Miljöpartiet, och Kristdemokraterna ansvarar för sjukvårdspolitiken.
Men nu avslöjas också politiska förbindelser mellan finansborgarrådet Iréne Svenonius (M) och Kry: flera personer i vårdföretagets ledning har kopplingar till Moderaterna och till Svenonius.
Det är bara det senaste kapitlet i den moderata korruption i Stockholm som ständigt når nya höjder.
Krys Sverigechef Erik Hjelmstedt har nära familjeband till finansmannen Mikael Storåkers, som är tidigare medlem i Moderata ungdomsförbundet, Muf, och styrelsemedlem i Moderaterna i Stockholm. Det var Storåkers som låg bakom Nya Moderaterna, Fredrik Reinfeldts försök att ge den svenska högern en lite mer mänsklig profil. Hjelmstedt, bosatt i fashionabla Danderyd, är själv tidigare chef inom Schibstedkoncernen, med bland annat Aftonbladet och Svenska Dagbladet.
Erik Randberg är ansvarig för Krys image (public affairs). Han var tidigare politiskt sakkunnig på regeringskansliet under Reinfeldt, samt kommunikations- och analyschef för Moderaterna i Stockholms stad. Han kom till Kry direkt från jobbet som analyschef åt Anna König Jerlmyr, moderat finansborgarråd i Stockholms stad.
Randberg, Hjelmstedt och Svenonius finns också alla i ledningen för Svenska Dagbladet, tidningen som hårdnackat försvarar den korrupta Kry-affären. I Stiftelsen SvD sitter Svenonius tillsammans med bland andra Filippa Reinfeldt, Per Schlingmann, moderate partisekreteraren Gunnar Strömmer samt Mikael Storåkers. En stiftelse som, enligt en artikel i SvD av stiftelsens ordförande Odd Eiken, ska slå vakt om tidningens värderingar.
Erik Hjelmstedt sitter i huvudstyrelsen för SvD, Randberg satt där fram till 2017.
Det är inte första gången Iréne Svenonius och Stockholmsmoderaternas korrupta politik släpas ut i strålkastarljuset. Proletären har tidigare berättat om hur Svenonius i mars 2020 sålde Bromma sjukhus billigt till fastighetsbolaget Vectura, där Svenonius partikamrat och bäste vän Filippa Reinfeldt sitter i ledningen.
I juli samma år handlade regionen upp coronatester för 75 miljoner av företaget Werlabs med ledande Lidingömoderaterna Henrik Forsberg och Erik Centerlind i spetsen. I augusti köptes obrukbara skyddsmasker för 30,5 miljoner från IT-företaget Wequity i Nyköping, lett av Johannes Eriksson, ex-ordförande för Moderata ungdomsförbundet i Örebro.
I oktober tog regionen, som har 27 egna fast anställda kommunikatörer, emot en nota på 27 miljoner från externa byråerna Quattroporte och Gullers. Quattroportes styrelseordförande Richard Sjöberg är tidigare kampanjledare för M.
Nyligen avslöjades också en order på skyddsmasker till privata Camfil, som först fusk-underkände konkurrenternas tester och som när ett officiellt testningsinstitut godkände samma masker, redan hade fått en order på 270 miljoner av Region Stockholm. Iréne Svenonius drev igenom affären i regionfullmäktige utan föregående beredning.