Kriget i Syrien: Rädsla för nya turkiska attacker
I staden Qamishli i nordöstra Syrien är invånarna livrädda för att den turkiska armén ska återuppta de blodiga attackerna. Det berättar David, verksam som pastor i regionen Jazira. Han framhåller samtidigt att han inte delar västvärldens positiva syn på det kurdiska självstyret och hoppas att Syriens regering ska återta kontrollen.
Den 9 oktober brakade helvetet lös i nordöstra Syrien. Natomedlemmen Turkiet inledde Operation fredskälla i påstått syfte att skydda sig mot terrorister.
– Det var en kriminell, fruktansvärd attack. Först angreps hela det område i nordöstra Syrien som gränsar mot Turkiet. Senare riktade Turkiet in sig på städerna Tal Abyad och Ras al-Ain och byarna där emellan. De ockuperas nu av Turkiet. Det är många som har dödats och skadats, och situationen är svår för de familjer som lyckats fly.
David bor i regionen Jazira, som innefattar staden Qamishli vid gränsen mot Turkiet och Hasakah som ligger tio mil in i landet. Han är verksam som pastor i en av de kristna församlingarna, och vi får kontakt med honom via hans vänner i Sverige. Av säkerhetsskäl vill han inte framträda med sitt riktiga namn.
Under de första dagarna utsattes även Qamishli för flygbombningar.
– Planen var i luften hela natten. Turkiet sade att de attackerade byggnader som tillhörde den kurdiska myndigheten. Men de ligger sida vid sida med bostadshus. Många bostäder förstördes. Turkarna sköt också mot oss från turkisk mark. Samma sak hände på många andra platser, berättar David.
– De första veckorna stannade folk inomhus. Affärer och skolor var stängda. Nu är det lugnare, och jag har kunnat resa till andra städer. Men läget är fortsatt svårt. Matpriserna har gått upp kraftigt. Folk kommer till kyrkan och ber om hjälp. Det är många som blivit fattiga under kriget.
I regionen Jazira lever många av Syriens minoritetsgrupper. Bland invånarna finns ättlingar till de armeniska och syrianska kristna grupper som flydde det Ottomanska rikets folkmord för snart 100 år sedan.
Under de senaste åtta åren har många kristna lämnat området. När läget var som värst omkring 2015 gick gränsen för terrorgruppen Islamiska statens kalifat bara några mil söder om Qamishli.
– Jag fick erbjudanden om att tjänstgöra i Europa och i USA, men jag vägrade. Jag är glad över att ha tjänat folket här och mitt land, och församlingen hjälper alla i våra områden, oavsett om de är kristna, muslimer, araber eller kurder.
Det är inte bara terrorgrupperna och Turkiet som den syriske pastorn vänder sig mot. Han är starkt kritisk mot det turkkurdiska partiet PKK och dess syriska systerorganisation PYD. Det är PYD som stått i ledningen för Autonoma administrationen av norra och östra Syrien, som ofta benämns Rojava.
– Bilden som ges i Sverige om att dessa kurdiska krafter är demokratiska och ger invånarna frihet är inte sann. Min kritik riktas inte mot det kurdiska folket, dem har vi goda relationer med. Men PKK och PYD har betett sig illa, säger David, vilket är skälet till att han inte vågar träda fram.
Det var sommaren 2012 som den syriska arabiska armén drog sig tillbaka från merparten av det glest befolkade nordöstra Syrien och lät PYD och dess styrkor ta över. Regeringen såg sig tvungen att kraftsamla för att skydda de stora städerna i västra Syrien mot de allt starkare utlandsstödda väpnade grupperna.
David framhåller att det kurdledda styret och Syriens demokratiska styrkor (SDF) inte bara bekämpat IS-terroristerna. De har med militär uppbackning från USA tagit steg för att bryta loss nordöstra delen av Syrien och förverkliga drömmen om en kurdisk nation. Enligt David är det något som övriga minoritetsgrupper, men också många kurder, i nordöstra Syrien inte alls står bakom.
Han berättar om tvångsrekrytering av ungdomar till SDF, om myndigheternas vägran att acceptera körkort och andra officiella syriska dokument, och om höga skatter som förvärrat fattigdomen och drivit invånare på flykt. Och han berättar om hur de kurdledda styrkorna tagit över offentliga skolor och fråntagit elever möjligheten att få utbildning.
– De har också försökt stänga kyrkornas skolor, som är öppna för alla. De accepterar inte att dessa skolor följer den syriska nationella läroplanen.
När jag frågar David om framtiden är hotet från Turkiet det för stunden största orosmomentet.
– Folket är rädda för att Turkiet ska bryta avtalet med Ryssland och gå till attack igen. Vi vill att den syriska armén och regeringen ska återta kontrollen över hela nordöstra Syrien. Det är bättre än den amerikanska så kallade demokratin. Och ledarna för kurderna säger nu också att lösningen är ett avtal med den syriska armén.
Hur ser du på att USA, istället för att ta hem trupperna från nordöstra Syrien, placerat ut dem vid oljekällorna i området?
– USA har inget här att göra, och jag förstår inte hur de kan tro att de ska få komma hit och ta vår olja. Det vi önskar är att västvärlden ska lämna oss ifred, och låta oss få bestämma över vårt eget land. Om ni vill hjälpa oss, stöd projekt för att återuppbygga allt som förstörts under kriget. Jag har kontakt med många flyktingar som frågar mig om säkerhetsläget, och som skulle vilja komma tillbaka och arbeta för att bygga upp Syrien igen.
På måndagen, kort efter att David skickat ett tack för att vi lyssnat till hans vittnesmål, skedde två nya dödliga attentat i området. Två präster från Qamishli dödades när de reste söderut på motorvägen. IS sade sig ligga bakom dådet. I Qamishli sprängdes samtidigt två bilbomber vilket kostade minst tre personer livet. Ingen grupp har tagit på sig skulden för attentatet.