Ledarkrönika: Sjöstedt och V tar USA:s parti mot Kuba
Vänsterpartiets förra partiledare Jonas Sjöstedt sprider USA:s propaganda om att det skulle saknas fria val på Kuba.
I två skarpa uttalanden går EU-partiet Europeiska vänstern till storms mot USA:s imperialistiska inblandningspolitik gentemot Kuba. Denna EU-gruppering representerar 26 medlemspartier i Europa.
Kommunistiska Partiet är kritiska mot att bilda ett parti på EU-basis, men all heder till Europeiska vänstern för att så starkt fördöma USA:s kriminella blockad och fientliga politik mot Kuba.
”Det kubanska folket förtjänar inte någon inblandning från de imperialistiska krafterna”, skriver Europeiska vänstern i ett uttalande den 12 juli, och i samband med terroristattacken mot Kubas ambassad i Paris skriver man den 28 juli ”i solidaritet med Kubas folk och med Kuba och dess oberoende”.
Men här i Sverige står inte Vänsterpartiet upp för uttalandena från sin parlamentsgrupp i EU-parlamentet. V låter istället förre ordföranden Jonas Sjöstedt hålla i taktpinnen gentemot Kuba.
I ett twitterinlägg dagen efter demonstrationerna den 11 juli upprepar Sjöstedt den amerikanska propagandan om att det inte förekommer några fria val på Kuba – och kräver först i andra hand ett slut på blockaden.
Detta är inget misstag från Sjöstedt, utan ett upprepande av den tågordning som den exilkubanska maffian i USA propagerar. Numera erkänner även dessa krafter att den 61-åriga blockaden skadar den kubanska civilbefolkningen.
Men först kräver man ”regimförändring”, och därefter blockadens upphävande. Det är denna ordning som Sjöstedt och Vänsterpartiets ledning skriver under på och därför nämns blockaden först i andra hand.
För vad är det för ”fria val” på Kuba som Sjöstedt eftersträvar? Jo, val som godkänns av USA. Det märks på Vänsterpartiets fientlighet mot en rad progressiva regeringar i Latinamerika, som Nicaragua, Venezuela och Kuba.
I en riksdagsmotion från 2019 beklagar Vänsterpartiet till exempel Rysslands stöd till ”Maduroregimen” i Venezuela. De demokratiska val som sker i Venezuela godkänns inte av vare sig USA, EU eller Vänsterpartiet. För det är inte valsystemen i olika länder som avgör V:s ställningstagande utan vad USA anser.
Så varför kan ett 30-tal vänsterpartier runtom i Europa ställa sig på Kubas sida, medan Vänsterpartiet regelbundet ställer sig på USA:s sida mot Kuba?
I en rad europeiska länder finns en viss underströmning även hos borgerliga skikt att hålla ett visst avstånd gentemot det amerikanska imperiets politik. Men någon sådan finns inte i Sverige, där borgarklassen är enig i sin USA-dyrkan.
Därför sluter Vänsterpartiet upp kring USA mot ett antal progressiva regeringar i Latinamerika – i motsats till andra vänsterpartier i Europa som agerar för Kuba och Latinamerika. Medan Vänsterpartiet står med de högerextrema exilkubanerna i Miami och med den amerikanska regeringen i Washington.