Stora studentprotester i Grekland
Greklands högerregering inför poliskontroller på landets universitet, och gör det svårare att ta sig igenom utbildningarna. Den nya utbildningslagen möts med kraftiga protester från studenterna.
I Greklands två största städer – Aten och Thessaloniki – demonstrerade tusentals människor i förra veckan mot den nya utbildningslagen. Polisen svarade med tårgas och våldsamma gripanden.
Den nya lagen, som trädde i kraft redan i början av februari, gör det svårare för arbetare att ta sig in på landets universitet. Den inför strängare antagningströsklar till utbildningarna och begränsar hur lång tid man kan gå kvar på en utbildning.
Det mest kontroversiella med den nya lagen är dock tillsättandet av en särskild polisstyrka som ska patrullera universiteten. Den nya styrkan ska bestå av över tusen obeväpnade poliser, med uppdrag att övervaka universiteten och gripa studenter som misstänks för kriminell verksamhet.
Tidigare har de grekiska universiteten varit fredade från polisiära ingrepp. En lag om akademisk fristad infördes efter militärjuntans fall, för att garantera studenternas frihet.
Bakgrunden var studentupproret 1973, då militären öppnade eld mot studenter på den polytekniska högskolan. 24 studenter dödades av militären.
För att förhindra liknande händelser infördes en lag som portade polisen från landets universitet. Denna lag avskaffades av den nuvarande högerregeringen för två år sedan.
Regeringen skyller på att universiteten blivit tillhåll för kriminell verksamhet. De målar upp en bild av de statliga universiteten som laglösa zoner, där det pågår stölder, drogförsäljning och vandalism.
Men enligt kritiska röster är regeringen snarare ute efter att slå ner på den politiska aktivism som pågår inne på universiteten. Under de senaste åren har landets lärosäten varit en viktig samlingspunkt för sociala och politiska rörelser som kämpat mot landets åtstramningspolitik.
Universiteten har fungerat som en fristad där man har haft möjlighet att organisera demonstrationer och hålla politiska möten utan att polisen kunnat ingripa. Vem som helst har kunnat närvara på mötena. Detta vill regeringen nu ändra på.
Den nya lagen utgör ännu ett steg i auktoritär riktning från landets högerregering. Regeringen har under sina två år vid makten begränsat demonstrationsfriheten och strejkrätten.
Så sent som förra tisdagen gick dock grekiska läkare ut i strejk, och hela förra veckan pågick demonstrationer mot regeringen.