Styckmord på saudiskt konsulat skapar dålig stämning bland stormakter
Den saudiarabiske journalisten och regimkritikern Jamal Khashoggis försvinnande har lett till en diplomatisk kris mellan Turkiet och Saudiarabien – och tar udden av västmedias bild av Muhammad bin Salman som en reformivrare.
TURKIET En diplomatisk kris mellan Saudiarabien och Turkiet har brutit ut sedan en saudiarabisk journalist misstänks ha styckmördats på Saudiarabiens konsulat i Istanbul.
Den saudiarabiske journalisten och regimkritikern Jamal Khashoggi har varit försvunnen sedan den 2 oktober då han besökte konsulatet i Istanbul för att hämta ut personliga dokument. Enligt turkiska myndigheter finns ljudupptagningar som visar att Khashoggi därefter mördats, styckats och att kropssdelarna smugglats ut av 15 saudiarabiska agenter – alternativt lösts upp i syra.
Sedan tidigare är Saudiarabien och Turkiet splittrade i synen på bland annat Muslimska brödraskapet. Turkiet har närmat sig rörelsen och stött terrorgrupper knutna till rörelsen i Syrien. Det saudiska kungahuset motsätter sig rörelsen, som de ser som ett hot också mot sitt eget styre, och har istället stött extrema wahabistiska grupper i Syrien.
Ett styckmord på ett saudiskt konsulat i Turkiet kommer knappast att förbättra relationerna mellan länderna. Speciellt inte eftersom Turkiets ljudupptagningar visar att Turkiet sannolikt avlyssnat konsulatet.
Khashoggis försvinnande tar udden av mediebilden i väst av Mohammad bin Salman som en reformivrare som vill mjuka upp diktaturen i Saudiarabien. USA och väst är beroende av sin allians med den brutala kungadiktaturen för att behålla inflytandet i regionen och för oljekontraktens skull och har intresse av att konflikten mellan Natolandet Turkiet och Saudiarabien löses så smidigt som möjligt. Enligt uppgifter är nu Saudiarabien redo att utreda mordet och erkänna att Khassoggi dött vid ett ”förhör som gått fel”.