Vad står på spel i striden om Las?
Regeringens utredare har presenterat sitt förslag till kraftigt försämrat anställningsskydd och nu förhandlar LO under galgen med Svenskt Näringsliv. Men vad är det egentligen som ligger på bordet?
Lagen om anställningsskydd, Las, kom till 1974. Lagen var, precis som Medbestämmandelagen, MBL, som trädde i kraft 1977, ett resultat av 1970-talets våg av vilda strejker i Sverige, som inleddes med den stora gruvstrejken 1969-70.
Innan Las fanns reglerades anställningsskyddet i kollektivavtal, och där inga avtal fanns hade privata arbetsköpare fri uppsägningsrätt. Det är också vad Svenskt Näringsliv vill tillbaka till. I en intervju med TCO:s tidning Arbetsvärlden förra våren sa Anders Weihe, då förhandlingschef och nu chefsjurist för Teknikföretagen, att det inte räcker med fler undantag i turordningsreglerna, utan att uppsägningsrätten ska vara fri så länge den inte bryter mot diskrimineringslagstiftning.
En huvudprincip i Las är turordningsreglerna, som utgår från principen sist in, först ut. Den som senast blev anställd är den första som får gå om företaget säger upp personal på grund av arbetsbrist.
Men anställningsskyddet har flera gånger urholkats sedan Las infördes. 1992 togs förbudet mot privata arbetsförmedlingar (bemanningsföretag) bort, och sedan 1994 får två undantag i turordningsreglerna göras i företag med högst tio anställda. Enligt den statliga utredningens förslag, som presenterades den 1 juni i år, ska fem undantag få göras, oavsett företagets storlek.
Las reglerar också anställningsform, företrädesrätt till återanställning och saklig grund vid uppsägning av personliga skäl. Enligt utredningens förslag ska en uppsägning av personliga skäl inte längre kunna överklagas i företag med upp till 15 anställda, vilket tar bort kravet på sakligt grund. Om det blir tvist om en uppsägning ska företaget inte heller behöva fortsätta betala lön under tiden som tvisten pågår, som det är idag.
Regeringen, inte minst Socialdemokraterna, ser helst att ”arbetsmarknadens parter” kommer överens istället för att utredningens förslag ska bli lag. Enligt januariöverenskommelsen mellan S, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna ska utredningens förslag annars genomföras.
Fem LO-förbund hoppade förra året av förhandlingarna med Svenskt Näringsliv om försämringar i Las. Men efter att LO:s representantskap röstat för att återgå till förhandlingarna är alla förbund förutom Pappers åter med och förhandlar tillsammans med PTK, som är avtalspart för de privatanställda tjänstemännen.
Enligt repskapets beslut får saklig grund inte röras i förhandlingarna, där LO hoppas få bort anställningsformen allmän visstid – samtidigt som alla arbetare i praktiken blir visstidsanställda om försämringarna i Las blir verklighet.
Senast den sista september ska förhandlingarna vara klara, eftersom avtalsrörelsen börjar den 1 oktober och LO – mot all logik – frivilligt går med på att förhandla om anställningsskyddet under fredsplikt – utan möjlighet att ta till stridsåtgärder.