Teknikföretagen: ”Yttrandefriheten gäller inte på arbetsplatsen”
Enligt Teknikföretagens nya policy är det förbjudet att över huvud taget prata om politik på arbetstid.
I början av 2018 gick Svenskt Näringsliv ut med direktiv till sina medlemsföretag om att inte tillåta politisk aktivitet på arbetsplatserna. Nu går Teknikföretagen ännu längre och uppmanar sina medlemsföretag att helt förbjuda politiska samtal.
”Det finns ingen rätt för någon att få dela ut politiskt material eller hålla politiska möten på arbetsplatsen” står det i Teknikföretagens direktiv som Proletären tagit del av. Där står också att yttrandefriheten inte gäller i privata företag.
– Det här går vi ut med inför varje val, säger Anders Weihe, förhandlingschef och förbundsjurist på Teknikföretagen, till Proletären.
– Arbetsplatsen är ingen offentlig plats. Du tillåter ju inte att vem som helst kommer och anordnar ett politiskt möte i ditt hem.
Så en arbetsplats där flera hundra personer spenderar en stor del av sin vakna tid är att likna vid arbetsgivarens hem?
– I dispositionsrätt, ja. Det är arbetsgivaren som disponerar arbetsplatsen.
Nu går Teknikföretagen ännu längre än Svenskt Näringsliv och uppmanar sina medlemsföretag att helt förbjuda politiska samtal.
Det påstås också i direktiven att det strider mot anställningsavtalet att ens diskutera politik på arbetstid. Anders Weihe hänvisar till att arbetet i Teknikföretagens medlemsföretag ofta kräver koncentration.
– Det handlar inte om att ingripa mot vad en person säger. När det handlar om precisionsarbete så kan du inte stå och prata om fotboll eller kändisar heller.
Men nu är det ju inte samtal om kändisar eller fotboll som direktivet handlar om.
– Nej, för det skapar inte samma motsättningar att diskutera ifall Zlatan ska spela i landslaget eller inte. Och det måste du ju själv förstå, att det händer bara inte att någon vill anordna ett möte om Carola på arbetsplatsen.
På upprepade frågor om rätten att dela ut politiskt material på arbetsplatsen, svarar Anders Weihe istället att man inte får hålla politiska möten på arbetstid. Men till slut talar han klarspråk:
– Du får inte dela ut något material på arbetsplatsen. Du får stå utanför och göra det.
Efter Svenskt Näringslivs utspel i vintras intygade både IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic och journalisten Nils Funcke, expert på yttrandefrihetsfrågor, att man får dela ut flygblad till sina arbetskamrater så länge det inte går ut över arbetet.
– Det där är bullshit, utbrister Anders Weihe. Nils Funcke kan ingenting om arbetsrätt. Och både IF Metall och våra tjänstemannamotparter är är ense med oss om idén med den här policyn.
Proletären har inte lyckats nå Nils Funcke för en kommentar.