"Inga avsked!"
Trots en vinst på 1,3 miljarder kronor det senaste kvartalet varslar kullagertillverkaren SKF 160 arbetare om uppsägning. Kommunisterna på arbetsplatsen kräver att inga ska avskedas.
– Vi har fått gå med på konjunkturanpassad flextid för att klara sådana här nedgångar men det får vi ingenting för nu när vi har användning av den, säger Tomas Dahlén från Kommunisternas arbetsplatsförening på SKF i Göteborg.
”Det blir du eller din kompis som sparkas. Nu håller vi ihop” och ”Inga avsked på SKF” står det i flygbladet som Kommunisterna delat ut utanför fabriken.
– Vill de spara pengar så får de ta dem någon annanstans för oss arbetare kan de inte ta mer ifrån nu. 160 arbetares löner blir inte heller mycket besparing sett i perspektivet av SKF:s miljardvinster.
Thomas Dahlén berättar att SKF-föreningen också kräver att fackklubbsstyrelsen kallar till ett stormöte för att arbetarna ska kunna diskutera och föra fram sina krav.
– Vi kommer fortsätta stå utanför portarna och föra fram våra krav. Och det här varslet är bara början så det är viktigt att vi agerar tillsammans redan nu. Vi arbetarw måste gå på varenda fackgubbe och sätta press på dem.
Arbetskamraten Stevan Tomulevski, även han kommunist, förklarar:
– En del tror kanske att det här varslet är en anpassning till superfabriken som SKF planerar men detta har inget med det att göra. De nedskärningarna har de planerat genomföra senare, berättar han.
En del av SKF:s planer innebär vad företaget benämner en superkanal där den nuvarande arbetsstyrkan på 120 personer ska ner till endast 28 som ändå ska producera lika mycket.
nuläget arbetar 1200 på SKF i Göteborg, vilket kan jämföras med 6000 i början av 70-talet.
SKF presenterade i mitten av oktober sin nio-månadersrapport som visade nedgångar på marknaderna i Nordamerika och Asien. Aktien sjönk genast som en sten men vd:n Alrik Danielsson försäkrade dagen efter i Dagens Industri att produktionen anpassas till nedgången på marknaden. Uppsägningar heter det på vanlig svenska. Arbetarna får som vanligt betala när orderingången sviktar.
SKF:s vinst för tredje kvartalet har visserligen sjunkit sedan förra året, men då rör det sig ändå om en vinst på mer än 1,3 miljarder kronor bara för de tre månaderna juli-september. Med sådana siffror i åtanke är det svårt att se varslet av 160 arbetare som nödvändigt.
– Samtidigt vet vi vad SKF betalar några av sina konsulter och våra löner är ingenting i jämförelse, kommenterar Stevan Tomulevski och får medhåll av Tomas Dahlén.
– Vårt krav är att ingen ska tvingas gå.