Tragikomisk ubåtsjakt
Efter en vecka blåste militären av ubåtsjakten i Stockholms skärgård. En vecka av lika intensiv som resultatlös ubåtsjakt gav ingen ubåt, men väl höjda röster för mer pengar till militären och Nato-medlemskap.
I detta uppenbara skådespel spelade morgon- och kvällstidningarnaen av huvudrollerna med sin sensationsjakt, sin fullständiga brist på kritisk granskning och aningslösa krigshysteri.
Försvarsmaktens ubåtsjakt startade fredag 17 oktober och media hakade snabbt på. Under lördagen gick Svenska Dagbladet ut med ”uppseendeväckande”, topphemliga uppgifter om rysk radiotrafik. Journalisten Mikael Holmström, känd Nato-förespråkare och krigspropagandist på SvD, stod som signatur.
– Det här är på riktigt, försäkrade han i SvD:s egna tv-sändningar.
Nu var jakten igång. Men kanske inte så mycket på ubåtar som på reklamintäkter, sålda lösnummer och internetklick. Och media såg plötsligt ryssar överallt.
Expressen upptäckte tidigt ett ryskt hangarfartyg i Östersjön som betedde sig ”märkligt”. Fartyget döptes snabbt till ”moderskeppet” och sades i själva verket vara ett superhemligt, specialutrustat krigsfartyg redo att skicka ut och ta emot mini-ubåtar när som helst. När det framkom att skeppet dessutom var delvis statligt ägt konstaterades att det ”hade kopplingar till Putin”.
Det mystiska ”moderskeppet” fortsatte att gäcka media i flera dagar. Och plötsligt var allt med skeppet misstänkt. Fartyget har inte gått till svenska hamnar… Det låg stilla... Låg inte stilla... Lade om sin kurs... Hade en märklig kurs… Var på väg mot Gotska Sandön…
En hederlig journalist på DN ringde till slut upp Sjöfartsverket. Vilket kanske borde ha gjorts tidigare.
– Det är inte osannolikt att det väntar på nästa uppdrag. Det är helt normalt att fartyg rör sig med eller mot vinden för att minska rullning och anpassar fartygets kurs efter vågorna, sa Sjöfartsverkets representant till en möjligtvis besviken journalist.
DN tvingades att konstatera att det ”ryska fartyget kan ha en naturlig förklaring”. Men trots den ”naturliga förklaringen” fortsatte spekulationerna om ”moderskeppet”. Till sist fick självaste överbefälhavare Sverker Göranson dementera det hela:
– Det finns inget som knyter den här båten till vad som händer i skärgården, sa han till Dagens Industri, lagom till dess att försvarsbudgeten lagts och det ändå var dags att börja avsluta ubåtsjakten.
Samtidigt som borgerlig media spekulerade om alla möjliga fartyg som setts här och var fortsatte jakten på misstänkta ”människotillverkade objekt”, eller rent av ryska elitsoldater, i skärgården. ”Säpo och Must jagar vadande man” basunerade DN ut sedan en ”person ur allmänheten” fotograferat en mystisk svartklädd man med ryggsäck som tycktes ”leta efter något” i vattnet.
Uppgifterna togs, enligt DN, på mycket stort allvar av Säpo och Must. En skeppsbruten ubåtssjöman? En rysk Spetsnaz-soldat! En hemlig agent!? Nä, det var pensionären Ove som var ute och fiskade öring.
– Jag brukar ha ryggsäck på mig då, förklarade den försynte herren för Expressens reporter.
Kvällstidningarna, som nu trissat upp varandra till någon form av ubåtsextas, hittade sedan ”Erik, 27”. Han hade sett en ubåt medan han tog en morgoncigarett, berättade han för Expressen.
– Jag tänkte, vafan är det den dom letar efter?
”Erik, 27”:s suddiga foto blev sedan en av de hetaste ledtrådarna i ubåtsjakten. Själv konstaterade ”Erik, 27” att han ”inte hade någon aning om vad det var” först.
– Men sen tänkte jag, fan, det måste ju vara den ubåten. Coolt!
Inget ont om ”Erik, 27”. Trots det minst sagt vaga vittnesmålet och den suddiga bilden framstår han som mer sansad än flera av de galningar som fick uttala sig som experter i tv-soffor under veckan.
En av dem vi kommer att minnas extra mycket är Göran Frisk, före detta sjöofficer, även presenterad som före detta ”ubåtsjägare”. I tv-inslag, som närmast kan beskrivas som tragikomiska, i både SVT:s morgonsoffa och Aftonbladet TV, beskrev han hur allmänheten borde reagera om man stötte på någon av de ryska elitsoldater som ubåten troligen landsatt(!).
– Det här är inte fia med knuff. Ring polisen, stäng dörrarna och tänd lyset, var Göran Frisks tips. Den märkbart upphetsade stridstuppen liknade ubåtsjakten vid älgjakt.
– Man vill ju inte skjuta falska älgar. Precis samma sak är det med ubåtar. Det är ingen som jagar falska ubåtar.
Det hade kunnat gå att enbart skratta åt det hela om det inte vore för att Göran Frisk faktiskt har varit högt uppsatt militär. Staffan Slörner, tidigare marknadschef på Försvarsmakten, beskriver rent av Frisk som ”den största legendaren som lever inom flottan och sjökriget”. Tyvärr är det nog inte ironiskt menat.
Göran Frisk är också politiskt aktiv i Moderaterna och kommunrevisor i Strängnäs kommun. Och trots att tidningen Resumé beskrev honom som ”mediedrömmen” för sitt bisarra uppträdande, så har han uppenbarligen ansetts tillräckligt aktad för att få sitta i morgonsoffor och samhällsprogram i tv.
Vi frågar oss, hur många Göran Frisk finns i militären idag? Och vilka beslut skulle sådana som Göran Frisk vara beredda att ta den dag den ryssfientliga stämningen verkligen slår rot?
Göran Frisk må förvisso inte göra skäl för sitt efternamn, men han är tyvärr inte ensam galning på sin högerkant. Nato-vänliga Dagens Nyheter slog en ny sorts knut på sig själv i sitt värnande om svenskt territorium. Ryssland är förvisso inget hot just nu, konstaterar de, men för säkerhets skull, och i frihetens och demokratins namn, bör vi ”överlåta” Gotland till Nato. Man häpnar.
Efter det vanvettiga förslaget avslutar vi där vi började, med Svenska Dagbladets uppseendeväckande uppgifter om ryska nödsamtal. Det som fick Mikael Holmström att hävda att ”det är på riktigt”.
I måndags berättar Dagens Nyheter hur de förgäves försökt få ut de hemligstämplade handlingar som skulle beröra nödsamtalen. Problemet? De fanns inte.
”Uppgiften är felaktig” låter en källa på Marinens underrättelsetjänst meddela DN. Men vad spelar det för roll.
Militären fick upp försvarsfrågorna och Nato-medlemskap på dagordningen. Och borgerlig media gjorde sitt jobb i drevet, och fick sina klick och reklamintäkter.