Hoppa till huvudinnehåll
Av
Chefredaktör

”Sverige gör likadant som Ryssland”

Ryssland övar för anfall mot Sverige och vill provocera fram ett krig mot väst. Det är bilden som ges av krigshetsande politiker och borgerlig media. Men vem hotar egentligen vem när Nato expanderar österut?


I början av oktober hördes en kraftig ljudbang över Öland och Gotland. Ett svenskt Jas Gripen-stridsflygplan hade passerat ljudvallen i en ”skarp insats” mot ett ryskt flygplan öster om Gotland och därmed fick krigshetsande politiker ytterligare vatten på sin upprustningskvarn.

Men inget flygplan hade kränkt svenskt luftrum. Bilden av att Ryssland gång på gång provocerar Sverige genom flygningar över Östersjön är felaktig.

– Det skrivs mycket om att Ryssland beter sig aggressivt, men det är inte bara de som håller på. Vi gör likadant, säger Tomas Nilsson, platschef på militärflygbasen F17 på Gotland, till den lokala nyhetssidan helagotland.se apropå händelsen.

– Kanske bör Försvarsmakten berätta mer om vad vi håller på med.

Så vad håller Försvarsmakten på med? Det är en relevant fråga.

De senaste decennierna har Sverige ställt om från ett invasionsförsvar till ett så kallat ”insatsförsvar”. Värnplikten har skrotats och ersatts med en yrkesarmé som ska utföra ”internationella uppdrag” långt utanför svenskt territorium. Svenska soldater ska strida i EU-styrkan Nordic Battle Group eller bistå USA:s erövringskrig i Mellanöstern.

Sverige är, oavsett Nato-medlemskap, redan en del av USA:s krigsallians. Neutraliteten är död och begraven. Sveriges militärutgifter är fortfarande högre än Ryssland, sett per invånare.

Samarbetet mellan Sverige och USA är intimt. Sverige har deltagit i flera USA-ledda krigsinsatser, upplåter övningsområden och USA och Nato förser USA med spaningsuppgifter och tillåter Nato-flyg över svenskt luftrum.

Platschef Tomas Nilssons uttalanden i gotländsk media förtjänar både uppmärksamhet och eftertanke. Inte minst i skenet av det svenska närmandet till Nato genom värdlandsskapet.

Sverige är inte hotat av Ryssland. Sannolikheten för att Ryssland oprovocerat skulle anfalla Sverige är minimal.

De ryska flygningarna över internationellt vatten må vara en del av en upptrappning mellan Ryssland och Nato men utgör ingen aggressiv handling eller någon provokation. Åtminstone inte mer än Sveriges och Natos motsvarande flygningar och spaningar över Östersjön.

Däremot kan man fråga sig hur Ryssland skulle se på ett Sverige som används som bas för militära attacker mot ryska intressen? Ett medlemskap i det allt mer aggressiva Nato som med stormsteg expanderat österut placerar oss naturligtvis betydligt närmre konfliktens centrum.