historia
Geniet bakom Idioten
Den ryske författargiganten Fjodor Michajlovitj Dostojevskij fyller 200 år idag.
När socialismen kom till Sverige
Den 6 november 1881 höll August Palm sitt första socialistiska föredrag i Sverige. Åtta år senare bildades Socialdemokratiska arbetarepartiet. Proletärens August Eliasson skriver om den tidiga arbetarrörelsen och vad dagens revolutionära rörelse kan lära av den.
Ganska mager om bena, tillika om armar och hals
Den 21 oktober är det 60 år sedan Nils Ferlin avled i sviterna av en hjärnblödning. Han blev bara 62 år gammal. Proletärens Janne Bengtsson skriver om en av våra mest folkkära poeter.
En bortglömd massaker
Den 17 oktober 1961 var en gråmulen tisdag i Paris. När skymningen lade sig över staden hade minst 70, men förmodligen så många som 400, anhängare av den algeriska befrielserörelsen FLN mördats av polisen i den franska huvudstaden.
De svåra åren under ”Hjältekonungen”
Populärhistorikern Magnus Västerbro beskriver på ett bra sätt det svenska folkets lidande under krigarkungen Karl XII:s styre.
Kampen underifrån gav kvinnor rösträtt
Nu i september är det hundra år sedan det första riksdagsvalet då kvinnor fick rösta. Kommunistiska Partiets kvinnopolitiska sekreterare Vera Peterson skriver om rösträttsreformen som tvingades fram av kampen utanför parlamentet.
30 år sedan Jugoslaviens upplösning: "Jag minns hur stolta vi var över våra röda pass”
Laris Dzonlic kom till Sverige som elvaåring från krigets Jugoslavien. Han minns tillbaka till sitt forna hemland och de förödande krig som bröt ut där för 30 år sedan. – Man tänkte aldrig så långt fram, att landet kunde upplösas. Och på ett så våldsamt sätt, berättar han för Proletären.
Början till slutet för Hitlertyskland
Hitlertysklands angrepp på Sovjetunionen, operation Barbarossa, inleddes för i dagarna 80 år sedan. Proletärens Anders Carlsson berättar om vad som blev det första och mest avgörande nederlaget för Hitlers trupper.
Röd fana över Paris
För Proletären skriver Fredrik Wilcek och Janne Bengtsson om Pariskommunens uppgång och fall, 150 år efter de två månaderna av arbetarstyre i Paris.
Därför är Pariskommunens principer lika aktuella idag
Kommunistiska Partiets ordförande, Povel Johansson, skriver om Pariskommunens lärdomar.
60 år sedan Jurij Gagarin blev förste man i rymden
Den 12 april 1961 blev Jurij Aleksejevitj Gagarin den första människan i rymden när han fullbordade ett varv runt jorden i rymdraketen Vostok-1. Uppskjutningen av Gagarin var kulmen på en lång tids kapplöpning mellan dåtidens supermakter Sovjetunionen och USA om att bli först i rymden. Proletärens Janne Bengtsson berättar om kampen om världsrymden.
Hon valde revolutionen
Rosa Luxemburg var en produkt av sin tid. Den europeiska tid där revolutionen stod för dörren inte bara i Ryssland, utan också i många andra länder. Då diskussionerna om den internationella socialdemokratins väg nådde sin höjdpunkt och delade den växande arbetarrörelsen i en reformistisk och en revolutionär del. Rosa Luxemburg valde den revolutionära vägen. Proletärens Janne Bengtsson skriver om Rosa Luxemburg till 150-årsminnet av hennes födelse.
Prenumerera
Passa på! Just nu får du en unik premie på köpet om du tecknar en autogiroprenumeration för 69 kr/månaden!