Vad har en Texasbo i Syrien att göra?
Är det någon som fortfarande har svårt att tro att den syriska ”revolutionen” styrs utifrån? Då kan vi berätta att oppositionskontrollerade områden i Syrien numera lyder under en Texasbo med goda kontakter i USA:s näringsliv.
Det var förra veckan som Syriska nationella koalitionen möttes i Istanbul, Turkiet, och utsåg Ghassan Hitto till ”premiärminister” för Syriens interimsregering. Dess roll ska vara att regera över ”befriade” områden i Syrien.
Det är ingen lätt uppgift för Hitto. När han valdes konstaterades det syrligt att han inte bara är okänd för det syriska folket, han var fram tills för några månader sedan också okänd för den utlandsstödda opposition som han nu ska leda.
Det krävs ingen större fantasi för att lista ut vilka krafter som agerat i bakgrunden. Den 49-årige Ghassan Hitto lämnade Syrien redan som 17-åring. Han är medborgare i USA, där han levt i 30 år. De senaste decennierna har han bott i Texas, verkat som IT-expert och affärsman och samtidigt profilerat sig som islamist.
Ghassan Hitto har förmodligen fler anhängare på amerikansk mark än i Syrien. Faktum är att entusiasmen inte ens fanns i den grupp han företräder. Hitto fick 35 röster från de 63 representanterna för Syriska nationella koalitionen, den oppositionsallians som skapades i Qatar i november förra året med stöd av USA och Saudiarabien. Fjorton personer röstade mot honom. Ytterligare fjorton antingen avstod eller tågade ut från mötet i protest.
Ordföranden för Syriska nationella koalitionen, Muaz al-Khatib, deklarerade senare sin avgång. För bara några månader sedan var det han som var den lysande oppositionsstjärnan, som bjöds till Bryssel av EU:s utrikesministrar. Men när al-Khatib öppnade dörren för förhandlingar med Syriens regering kritiserades han av andra oppositionella, som menade att lösningen på konflikten heter mer vapen.
Den nye ”premiärministern” har för klarhetens skull uteslutit förhandlingar.
Om stödet för Ghassan Hitto är svagt bland de utlandsbaserade syrierna är det ännu mindre bland oppositionella på syrisk mark. ”Vi i Fria syriska armén erkänner inte Ghassan Hitto som premiärminister”, sade Louay Muqdad, talesperson för Fria syriska armén till nyhetsbyrån AFP.
Det ska dock påpekas att de väpnade grupperna är lika splittrade som de politiska. Det är allt tydligare att ”Fria syriska armén” består av massor av mer eller mindre självständigt agerande grupper, så gott som alla med en islamisk stat som mål.
Hur tänker IT-experten från Texas få kontroll över dessa?
Det hela kunde ha framstått som komiskt, om inte läget på marken i Syrien vore så allvarligt. Dödandet, förstörelsen och terrorn fortsätter med full kraft – och riskerar att förvärras …
Utnämnandet av Hitto ingår i en serie händelser för att stärka försöket att störta Syriens regering med våld.
En sådan är att Israel och Turkiet har lagt Ship to Gaza-attacken 2010 bakom sig för att istället förenas i kampen för ett regimskifte i Syrien.
En annan är att Storbritannien och Frankrike i EU driver linjen att vapensändningar till våldsgrupperna i Syrien ska tillåtas. EU:s nuvarande vapenembargo löper ut i maj.
En tredje faktor är New York Times avslöjande att amerikanska CIA är djupt involverat i de ökade vapenleveranserna till upprorsgrupperna. Bara i år har 160 fraktplan från Qatar och Saudiarabien men också Kroatien flugit till Turkiet, varifrån vapnen fraktas vidare med lastbil.
Vad det syriska folket tycker om ha en ”ledare” från Texas eller att utländska makter beväpnar terrorgrupper på syrisk mark bryr sig ingen om. Men västländerna har precis som inför anfallet på Irak för tio år sedan inte ens de egna folken med sig.
Enligt en färsk undersökning från YouGovPoll är 45 procent av US-amerikanerna mot att skicka vapen till de syriska rebellerna. Bara 16 procent är för. I Storbritannien är 57 procent mot vapenleveranser, också där är endast 16 procent för.
Kanske är det amerikaner och britter som borde befrias från maktfullkomliga ledare som kör över folkviljan.