Nattvandrar i Gottsunda: Mammor vill ta tryggheten tillbaka
– Ingen kommer att lösa våra problem åt oss, bara vi som bor här kan ta den kampen, säger Dalila Moghrabi, en av initiativtagarna till organisationen Gottsundamammorna.
Trots att Gottsundamammorna i Uppsala inte slagit upp dörrarna för kvällen ännu är det fullt av liv i aktivitetsrummet. Några besökare spelar pingis och andra Monopol. I lokalen på Bandstolsvägen i Gottsunda blandas umgänge med läxhjälp, språkträning och hjälp med att kontakta olika myndigheter samt söka arbete. Här har Gottsundamammorna skapat ett alternativ till gatan för de äldre ungdomarna.
– Jag gillar inte journalister, säger en ung man vid pingisbordet. De skriver bara om de negativa som händer. De överdriver alltid.
– Mediebilden stämmer till tio procent. De som är kriminella styr fast de utgör fem procent. Resten sköter sig, säger Dalila Moghrabi.
Det är Dalila Moghrabi som är en av initiativtagarna till Gottsundamammorna.
– Gottsunda är alltid hemma för mig. Många av mina vänner bor här och även min familj. För tillfället bor jag hemma hos min mamma eftersom det är så mycket att göra här. Man måste vara där människorna man möter är, säger Dalila Moghrabi som till vardags arbetar både som frisör och på skola i området.
Hon beskriver Gottsunda som en fantastisk del av Uppsala med kringliggande natur och trevliga människor. Trots detta är det oftast den motsatta bilden som ges.
– Platsen har fått en dålig stämpel. Det finns en stark otrygghet bland folket här, men det är tryggheten vi vill ha tillbaka. Ingen kan göra allt, men tillsammans kan vi göra mycket, säger Dalila Moghrabi.
Många har bott här i 10-15 år utan att lära sig svenska och så ska det inte behöva vara.
Området har drabbats hårt av nedskärningar. Både skola och fritidsgård har blivit mindre, för de som är äldre än 18 år har det inte funnits någon plats att vara. Dalila Moghrabi berättar att Gottsundamammorna inte var något planerat. Organisationen uppstod spontant i och med en kaotisk kväll med bilbränder och konflikt mellan ungdomar i Gottsunda och polisen i mitten av november.
– Vi mammor tränade i en kvarterslokal här i området när någon skickade en bild tillsammans med texten ”Gottsunda brinner”. Vi tänkte att vi måste göra något och åkte till Bandstolsvägen där vi ställde oss mellan ungdomarna och polisen. Vi fick med oss de unga och upproret kunde komma till sans, säger Dalila Moghrabi.
Efter denna händelse blev de uppmuntrade att fortsätta. Nattvandring blev det första som organiserades. En aktivitet som har visat sig vara positiv mot den utbredda segregationen som finns i Gottsunda.
– När man har en relationen till de flesta här så respekteras man. Flertalet av de nya som nattvandrat med oss saknar utländsk bakgrund. De har blivit chockade över att de blivit bemötta så bra, vilket är positivt. Många med utländsk bakgrund blir utplacerade här och andra drar sig hit själva för att bo nära varandra. Det gör det svårt. Många har bott här i 10-15 år utan att lära sig svenska och så ska det inte behöva vara. Vi måste bygga respekt över gränserna, säger Dalila Moghrabi.
Sedan har Gottsundamammorna växt och blivit fler, även papporna är engagerade i föreningen. För några veckor sedan fick de tillgång till sin lokal och kunde utöka sin verksamhet.
– Ju mer man känner sig behövd, desto mer vill man göra. Nu går det inte att släppa. Vi har ett rullande schema. Jag var ledig igår, men jag gick ner hit ändå. Jag trivs så bra med att få umgås med ungdomarna här. Bara att få sitta och prata och spela spel tillsammans, säger Dalila Moghrabi och skrattar.
Vägen till ett tryggare Gottsunda är utstakad av Gottsundamammorna. De kräver satsningar från kommunens sida. Att få bort området från alla listor där det rankas som dåligt är det långsiktiga målet.
– Ingen utifrån kommer att lösa våra problem, bara vi som bor här kan ta den kampen. Inifrån kan vi nå dem på utsidan som kan hjälpa oss, säger Dalila Moghrabi.