ekonomi
”Intressentkapitalism” – verklig förändring eller PR-trick?
Kapitalismen är ett instabilt och krisdrabbat system, som skapar enorma klassklyftor och som genom rovdrift på jordens resurser leder till förödande klimatförändringar. Men systemet har likväl sina försvarare. I denna artikelserie skärskådar Proletären några av teorierna dessa försvarare för fram. Den här gången handlar det om ”intressentkapitalism.
Fåfänga förhoppningar på ”kvantitativa lättnader”
Kapitalismen är ett instabilt och krisdrabbat system, som skapar enorma klassklyftor och som genom rovdrift på jordens resurser leder till förödande klimatförändringar. Men systemet har likväl sina försvarare. I denna artikelserie skärskådar Proletären några av de teorier försvararna för fram. Den här gången handlar det om ”kvantitativa lättnader”.
Kan klimatet räddas utan systemförändringar?
Kapitalismen är ett instabilt och krisdrabbat system, som skapar enorma klassklyftor och som genom rovdrift på jordens resurser leder till förödande klimatförändringar. Men systemet har likväl sina försvarare. I denna artikelserie skärskådar Proletären några av de teorier försvararna för fram. Den här gången handlar det om ”grön kapitalism”.
Det är väl bara att trycka mer pengar…?
Kapitalismen är ett instabilt och krisdrabbat system, som skapar enorma klassklyftor och som genom rovdrift på jordens resurser leder till förödande klimatförändringar. Men systemet har likväl sina försvarare. I denna artikelserie skärskådar Proletären några av de teorierdessa försvarare för fram. Den här gången handlar det om Modern monetary theory.
Keynes – kapitalismens beskyddare
Kapitalismen är ett instabilt och krisdrabbat system, som skapar enorma klassklyftor och som genom rovdrift på jordens resurser leder till förödande klimatförändringar. Men systemet har likväl sina försvarare. I denna artikelserie skärskådar Proletären några av de teorierna dessa försvarare för fram. Vi börjar med keynesianismen.
Vad innebär ett tak på ISK och varför är finansvalparna så upprörda?
För drygt en månad sedan presenterade Socialdemokraterna sina förslag för ökad jämlikhet. Ett tak på investeringssparkonton, ISK, ledde till starka känslor bland borgerliga debattörer och börsmäklare. Vad handlar det om?
Den ohållbara kapitalismen
Kapitalismen är idag det fullständigt dominerande ekonomiska systemet i världen, men vilka tjänar och vilka förlorar på det? Nationalekonomen Bertil Kilner förklarar.
Coronapandemin: Svenskar får allt svårare att betala sina räkningar
Andelen svenskar som har problem med att betala sina räkningar växer. På bara ett år har siffran ökat med 20 procent. Värst är det i gruppen ensamstående med barn, där närmare hälften har betalningsproblem.
Trots coronakrisen – Swedbank delar ut 4,8 miljarder till ägarna
Swedbanks styrelse har meddelat att aktieutdelningen för 2019 inte längre behöver skjutas upp. På den extrainsatta bolagsstämman den 15 februari planeras 4,35 kronor per aktie att delas ut, till ett sammanlagt värde av 4,8 miljarder.
400 miljoner kronor i coronastöd – till karaoke-appar och pjäxverktyg
I hopp om att rädda nystartade företag inom den så kallade life science-sektorn utökar regeringen statliga Almi Invests budget med 400 miljoner. Men bolagets portfölj består också av karaoke-appar och hemsidor där du kan hyra ut dina specialdesignade möbler.
Direktörernas tiggarbrev till finansministern: ”Önskar snarast få mötas”
För en månad sedan skickade fyra direktörer ett brev till Sveriges finansminister Magdalena Andersson där de krävde större satsningar på tillväxtföretag. Nu får de 400 miljoner.
Är vi orealistiska som kräver mer resurser?
I 40 år har vi Lysekilskommunister krävt mer resurser för att få lokalsamhället att fungera. Lika länge har vi fått höra att vi är orealistiska.
Prenumerera
Passa på! Just nu får du en unik premie på köpet om du tecknar en autogiroprenumeration för 69 kr/månaden!